Sestavine

  • 250 g moke
  • 50 g sladkorja v prahu
  • sol
  • 125 g mrzlega masla
  • 150 ml limonovega soka
  • 2 jajci
  • 180 g sladkorja
  • 20 g praška za vanilijev puding
  • 50 g creme fraiche
  • 6 modelčkov za tarte (premer 8 cm)
  • maslo za modelčke

Uvod

Nimamo radi pomanjševalnic pri poimenovanju jedi, saj so jih polni gostilniški jedilniki, toda  večja sorodnica - limonov tarte - je tukaj, zato je tortica pač za enkrat, dvakrat v usta. Nastala je iz čiste potrebe. Sipa, ki je tukaj, je imela toliko črnila, da si je bilo po njej potrebno oplakniti usta. Zato limonova krema. In ker je sipo v črnilu tako preprosto skuhati, tudi pri tortici nismo komplicirali. Malo truda, toda velik učinek! Zato krhko testo, ki ne potrebuje jajc, krema, ki ne potrebuje pečenja, in sneg beljakov, ki ga je potrebno le stepsti. Uspelo je tako, da smo jo ponovili še v septembrski gostiji.
Meni septembrske gostije...

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 6 kom
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

V skledo stresemo moko, sladkor v prahu, ščepec soli in na kocke narezano maslo, dodamo 2 žlici mrzle vode in vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Modelčke namastimo z maslom. Testo tanko razvaljamo na debelino 3 mm. S kovinskim obodom (premer 10 cm) iz testa izrežemo kroge in jih naložimo v namaščene modelčke. Odvečno testo na robovih odrežemo oz. poravnamo.

3

Tortice pečemo v sredini pečice 12 do 15 minut oz. do zlato rjave barve. Ohladimo jih na rešetki in vzamemo iz modelov.

4

Jajci ločimo. Rumenjake, limonovo sok, 120 g sladkorja, prašek za puding in 50 ml vode zmešamo v loncu in na štedilniku med stalnim mešanjem z metlico počasi segrevamo ter kuhamo toliko časa, da se krema zgosti (kot puding). Odstavimo s štedilnika in vmešamo creme fraiche.

5

Kremo naložimo v dresirno vrečko in jo nabrizgamo na pečeno testo. Postavimo v hladilnik, da se krema strdi.

6

Za meringo trdo stepemo beljaka in ščepec soli, pri stepanju počasi dodajamo preostalih 60 g sladkorja. S snegom napolnimo dresirno vrečko in ga nabrizgamo na limonovo kremo. Previdno ga ožgemo z gorilnikom in tortice takoj serviramo.

Oceni