Tortica z limonovo kremo in meringo
Sestavine
- 250 g moke
- 50 g sladkorja v prahu
- sol
- 125 g mrzlega masla
- 150 ml limonovega soka
- 2 jajci
- 180 g sladkorja
- 20 g praška za vanilijev puding
- 50 g creme fraiche
- 6 modelčkov za tarte (premer 8 cm)
- maslo za modelčke
Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 6 kom
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
V skledo stresemo moko, sladkor v prahu, ščepec soli in na kocke narezano maslo, dodamo 2 žlici mrzle vode in vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Modelčke namastimo z maslom. Testo tanko razvaljamo na debelino 3 mm. S kovinskim obodom (premer 10 cm) iz testa izrežemo kroge in jih naložimo v namaščene modelčke. Odvečno testo na robovih odrežemo oz. poravnamo.
Tortice pečemo v sredini pečice 12 do 15 minut oz. do zlato rjave barve. Ohladimo jih na rešetki in vzamemo iz modelov.
Jajci ločimo. Rumenjake, limonovo sok, 120 g sladkorja, prašek za puding in 50 ml vode zmešamo v loncu in na štedilniku med stalnim mešanjem z metlico počasi segrevamo ter kuhamo toliko časa, da se krema zgosti (kot puding). Odstavimo s štedilnika in vmešamo creme fraiche.
Kremo naložimo v dresirno vrečko in jo nabrizgamo na pečeno testo. Postavimo v hladilnik, da se krema strdi.
Za meringo trdo stepemo beljaka in ščepec soli, pri stepanju počasi dodajamo preostalih 60 g sladkorja. S snegom napolnimo dresirno vrečko in ga nabrizgamo na limonovo kremo. Previdno ga ožgemo z gorilnikom in tortice takoj serviramo.