Tortica z nugatom in smokvami
Sestavine
- 200 mrzlega masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- 300 g moke
- sol
- 90 g nugatove mase
- 160 g temne čokolade (60 %)
- 170 ml sladke smetane
- 70 g mehkega masla
- 2 žlici praženih in sesekljanih lešnikov
- 6 smokev
- 2 žlici sladkorja
- 100 ml porta
- 100 ml rdečega vina
- mleti kardamom
- 1 žlička jedilnega škroba

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 12 kosov
- Hranilna vrednost: 480 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Mrzlo maslo narežemo na kocke in ga s sladkorjem v prahu, jajcem, moko, 1 žlico mrzle vode in ščepcem soli hitro zgnetemo v gladko testo. Testo potlačimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo razvaljamo 3 mm tanko (pomagamo si s prozorno folijo, testo položimo med dva lista folije in ga šele nato razvaljamo), izrežemo kroge s premerom 12 cm in jih polagamo v dobro namaščene modelčke s premerom 9 cm. Testo dobro pritisnemo ob rob modelčka, pokrijemo z alu folijo, do vrha nasujemo suhi grah ali lečo in modelčke postavimo v ogreto pečico na drugo rešetko od spodaj za 15 minut. Nato odstranimo folijo z lečo vred in tortice pečemo še 10 minut. Ohladimo jih na rešetki in zvrnemo iz modelčkov.
Medtem v loncu karameliziramo 2 žlici sladkorja, dolijemo porto in vino, dodamo mleti kardamom in pustimo vreti toliko časa, da se karamela raztopi. Zgostimo z jedilnim škrobom in prelijemo preko smokev, ki smo jih narezali na šestine. Pustimo ohladiti.
Nad soparo raztopimo drobno narezani nugat in čokolado ter pustimo malce ohladiti. Smetano zavremo in prav tako malce ohladimo. Maslo penasto umešamo. Najprej z metlico zmešamo toplo čokolado in smetano, nato pa hitro vmešamo še maslo in ščepec soli (vse sestavine morajo imeti približno enako sobno temperaturo). Kremo porazdelimo v pečene tortice in postavimo v hladilnik za 1 uro. Pred serviranjem jih okrasimo z odcejenimi smokvami in potresemo z lešniki.