Sestavine

  • 300 g moke
  • 90 g sladkorja v prahu
  • 1/4 žličke soli
  • 200 g mrzlega masla
  • 1 žlička nastrgane limonove lupine
  • 1 rumenjak
  • 200 g nugata
  • 80 g temne kuvertue
  • 130 ml sladke smetane
  • 300 g majhnih jagod
  • 20 g lešnikov
  • sladkor v prahu

Uvod

Ko imaš recept za takšno krhko testo, ki vedno uspe in vedno tako krhko hrustlja, moraš torticam iz njega le spreminjati letne čase. Zdaj so jagode, z njimi pa se tako lepo ujema nugatova krema! Pravzaprav je le suhi grah (lahko je tudi kakšna druga stročnica), za utež ob slepem pečenju, vedno isti in, torej, enak....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 6 kosov
  • Hranilna vrednost: 736 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

Moko, sladkor in sol presejemo. Rumenjak in 20 ml mrzle vode razžvrkljamo. Polovico moke stresemo v skledo mešalnika, dolijemo rumenjak in zmešamo s ploščatim nastavkom. Med mešanjem postopoma v majhnih količinah dodajamo na kocke narezano maslo.

2

Ko se masa poveže, v skledo stresemo še preostalo moko in mešamo dalje do gladkega testa. Testo nato na hitro pregnetemo še z rokami, ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

3

Modele za tortice (premer 9 cm) namastimo s stopljenim maslom in potresemo z moko. Testo tanko razvaljamo na pomokani delovni površini in izrežemo kroge s premerom 12 cm. Preostanek testa lahko zamrznemo ali ga uporabimo za piškote.

4

V modele položimo kroge testa in jih s prsti učvrstimo na dnu in ob robovih. Modele s testom postavimo v hladilnik za 1 uro.

5

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Iz peki papirja izrežemo kroge s premerom 12 cm in jih položimo na testo. Na papir do vrha nasujemo suhi grah ali lečo. Pečemo v sredini pečice 20 do 25 minut. Nato odstranimo peki papir z grahom in pečemo še 5 minut. Tortice ohladimo v modelih.

6

Nugat in kuverturo narežemo, stresemo v kozico, jo postavimo nad soparo in segrevamo toliko časa, da se oboje stopi in poveže v kremo. Pustimo rahlo ohladiti.

7

Smetano stepemo in jo previdno vmešamo v ohlajeni nugat. Lešnike drobno sesekljamo. Tortice previdno dvignemo iz modelov in postavimo na servirno ploščo. Napolnimo jih z nugatovo kremo, nanjo naložimo očiščene jagode in postavimo v hladilnik za 20 minut. Pred serviranjem jih potresemo z lešniki in sladkorjem v prahu.

Oceni