Tortice z nugatom in jagodami
Sestavine
- 300 g moke
- 90 g sladkorja v prahu
- 1/4 žličke soli
- 200 g mrzlega masla
- 1 žlička nastrgane limonove lupine
- 1 rumenjak
- 200 g nugata
- 80 g temne kuvertue
- 130 ml sladke smetane
- 300 g majhnih jagod
- 20 g lešnikov
- sladkor v prahu

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 6 kosov
- Hranilna vrednost: 736 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 10 minut (+ 2 uri za hlajenje)
Moko, sladkor in sol presejemo. Rumenjak in 20 ml mrzle vode razžvrkljamo. Polovico moke stresemo v skledo mešalnika, dolijemo rumenjak in zmešamo s ploščatim nastavkom. Med mešanjem postopoma v majhnih količinah dodajamo na kocke narezano maslo.
Ko se masa poveže, v skledo stresemo še preostalo moko in mešamo dalje do gladkega testa. Testo nato na hitro pregnetemo še z rokami, ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Modele za tortice (premer 9 cm) namastimo s stopljenim maslom in potresemo z moko. Testo tanko razvaljamo na pomokani delovni površini in izrežemo kroge s premerom 12 cm. Preostanek testa lahko zamrznemo ali ga uporabimo za piškote.
V modele položimo kroge testa in jih s prsti učvrstimo na dnu in ob robovih. Modele s testom postavimo v hladilnik za 1 uro.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Iz peki papirja izrežemo kroge s premerom 12 cm in jih položimo na testo. Na papir do vrha nasujemo suhi grah ali lečo. Pečemo v sredini pečice 20 do 25 minut. Nato odstranimo peki papir z grahom in pečemo še 5 minut. Tortice ohladimo v modelih.
Nugat in kuverturo narežemo, stresemo v kozico, jo postavimo nad soparo in segrevamo toliko časa, da se oboje stopi in poveže v kremo. Pustimo rahlo ohladiti.
Smetano stepemo in jo previdno vmešamo v ohlajeni nugat. Lešnike drobno sesekljamo. Tortice previdno dvignemo iz modelov in postavimo na servirno ploščo. Napolnimo jih z nugatovo kremo, nanjo naložimo očiščene jagode in postavimo v hladilnik za 20 minut. Pred serviranjem jih potresemo z lešniki in sladkorjem v prahu.