Sestavine

  • 300 g moke
  • 90 g sladkorja v prahu
  • sol
  • 200 g mrzlega masla
  • 1 velik rumenjak
  • 1/2 žličke naribane limonove lupine
  • 250 g mascarpone sira
  • 150 g kozjega sira
  • 2 do 3 žlice medu
  • 1 žlica rožne vode (lekarna)
  • 4 žlice želeja iz cvetov vrtnic (ali jagodne marmelade)
  • 400 g majhnih jagod
  • cvetovi vrtnice (opcija za dekoracijo)

Uvod

Hrustljave tartelettes s sirovo kremo iz mascarpona in kozjega sira z medom so v harmoniji s svežimi jagodami in nežno aromo vrtnic. Specite tortice in jih napolnite ter obložite šele tik pred zdajci. Hvaležni vam bodo dragi gostje svečanega povabila na fino večerjo z elegantnim finalom, ter vsi domači, opoldan, zvečer in še čim večkrat vmes....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 6 kom
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

V skledi zmešamo moko, sladkor v prahu in sol. Dodamo na kocke narezano mrzlo maslo in vse skupaj na hitro pregnetemo, da dobimo drobtinam podobno maso. Dodamo še rumenjak in 20 ml mrzle vode ter vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo.

2

Testo oblikujemo v kroglo, zavijemo v prozorno folijo, sploščimo in postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro (lahko tudi preko noči). Modelčke s premerom 8 do 9 cm dobro namastimo z maslom.

3

Ohlajeno testo vzamemo iz hladilnika in ga pustimo na sobni temperaturi 20 minut. Tanko ga razvaljamo na pomokani delovni površini in izrežemo kroge s premerom 13 cm. Položimo jih v namaščene modele in testo ob straneh s prsti stisnemo ob obod. Modelčke postavimo v hladilnik za 1 uro.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Iz peki papirja izrežemo kroge s premerom 13 cm in z njimi prekrijemo testo. Nanj do roba nasujemo suhi fižol ali čičeriko in modelčke postavimo v sredino pečice za 15 minut. Nato jih prestavimo na drugo rešetko od spodaj za 10 minut.

5

Po tem času pečenja odstranimo peki papir s fižolom vred, modelčke prestavimo v sredino pečice in pečemo še 5 minut. Pečene tortice pustimo ohladiti v modelčkih.

6

Pred serviranjem z metlico gladko zmešamo mascarpone sir, kozji sir, rožno vodo in med. Jagode narežemo na tanke rezine.

7

Vsako tortico premažemo z žličko želeja ali marmelade, nanj do vrha naložimo sirovo kremo in po vrhu dekorativno zložimo še narezane jagode (večje rezine ob strani, manjše v sredini). Okrasimo z meto ali listi vrtnice (v sezoni cvetenja na vrtu) in takoj serviramo.

Oceni