Sestavine

  • 2 zeleni jalapeno papriki (ali 1 podolgovata zelena paprika)
  • 1 rdeča jalapeno paprika (ali rdeči feferon)
  • 1 majhna bela čebula
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 lovorova lista
  • 3 zrna pimenta
  • sol
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 1 žlička limetinega soka
  • 1 žlica sojine omake
  • ščepec dimljene rdeče paprike
  • kajenski poper
  • 4 žličke domače majoneze
  • tabasco omaka
  • 10 večjih kozic
  • 1/2 majhnega avokada
  • 3 redkvice
  • 2 koruzni tortilji
  • 1 žlica ghee masla

Uvod

Greva ven? Če pa je doma tako lepo. Poiščem kakšen film? Ne bova spet gledala televizije! Kaj pa potem? Prižgala bom sveče, odprla steklenico penine, ti pa boš naredil nekaj za zraven in nama bo lepo … Kaj mu drugega preostane po takšnem prepričevanju? Pogledal je, torej, če je še kaj kruha, vzel klobaso iz hladilnika, odprl kozarec s kislimi kumaricami, ko ga je jezno pogledala: ”Spet sendvič? Veš kaj, naj ti bo, pa zamenjajva. Ti izberi steklenico, jaz ji bom naredila spremljavo!”

Bil je tako vesel, da je kar sam prižgal sveče … Potem pa izbral steklenico, ki jo je že dalj časa hladil za posebno priložnost. Ščurkovi mehurčki so se začeli veselo loviti v tulipanovem kozarcu, ko je še zadišalo....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 470 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Priporočeno vino: penina Brut zero 2014, Ščurek
 
Postopek
1

Paprike po dolgem prerežemo, odstranimo semenje in jih narežemo tanke trakove. Čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarje. V široki kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo papriko, lovor in piment ter pražimo na majhni temperaturi 2 minut. Ko se paprika zmehča, dodamo čebulo in jo pražimo do mehkega. Solimo, dolijemo kis, ga pokuhamo in odstavimo s štedilnika. Odstranimo lovor in pimentova zrna.

2

Avokado olupimo in po dolgem narežemo na rezine. Redkvice narezežmo na tanke kolobarje. Majonezi po okusu dodamo tabasco omako, da rahlo pordeči. V ohlajeno papriko zamešamo sojino omako, ščepec dimljene paprike in limetin sok.

3

V majhni ponvi segrejemo preostalo olje in kozice na hitro opečemo na močni temperaturi. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.

4

V drugi ponvi segrejemo polovico ghee masla in na močni temperaturi opečemo tortiljo na obeh straneh. Postopek ponovimo še z drugo tortiljo.

5

Na krožnika položimo hrustljavo tortiljo, nanjo naložimo papriko s čebulo, pečene kozice, majonezo, avokado in redkvice. Takoj ponudimo.

Oceni