Tortilja s kozicami
Sestavine
- 2 zeleni jalapeno papriki (ali 1 podolgovata zelena paprika)
- 1 rdeča jalapeno paprika (ali rdeči feferon)
- 1 majhna bela čebula
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 lovorova lista
- 3 zrna pimenta
- sol
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 žlička limetinega soka
- 1 žlica sojine omake
- ščepec dimljene rdeče paprike
- kajenski poper
- 4 žličke domače majoneze
- tabasco omaka
- 10 večjih kozic
- 1/2 majhnega avokada
- 3 redkvice
- 2 koruzni tortilji
- 1 žlica ghee masla

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 470 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Priporočeno vino: penina Brut zero 2014, Ščurek
Paprike po dolgem prerežemo, odstranimo semenje in jih narežemo tanke trakove. Čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarje. V široki kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo papriko, lovor in piment ter pražimo na majhni temperaturi 2 minut. Ko se paprika zmehča, dodamo čebulo in jo pražimo do mehkega. Solimo, dolijemo kis, ga pokuhamo in odstavimo s štedilnika. Odstranimo lovor in pimentova zrna.
Avokado olupimo in po dolgem narežemo na rezine. Redkvice narezežmo na tanke kolobarje. Majonezi po okusu dodamo tabasco omako, da rahlo pordeči. V ohlajeno papriko zamešamo sojino omako, ščepec dimljene paprike in limetin sok.
V majhni ponvi segrejemo preostalo olje in kozice na hitro opečemo na močni temperaturi. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.
V drugi ponvi segrejemo polovico ghee masla in na močni temperaturi opečemo tortiljo na obeh straneh. Postopek ponovimo še z drugo tortiljo.
Na krožnika položimo hrustljavo tortiljo, nanjo naložimo papriko s čebulo, pečene kozice, majonezo, avokado in redkvice. Takoj ponudimo.