Trgan piščanec s koruznim biskvitom
Sestavine
- 5 kosov manjših piščančjih prsi (ca. 1 kg)
- 60 g paradižnikove mezge
- 4 žlice balzamičnega kisa
- 4 žlice worcester omake
- 1 žlička čilija v prahu
- 1 žlica dimljene rdeče paprike v prahu
- 4 stroki česna
- 120 g rjavega sladkorja
- 400 ml črnega piva
- sol
- poper
- 125 g masla
- 120 g koruzne moke
- 125 g bele pirine moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1/2 žličke natrona
- 1/2 žličke soli
- 2 žlici medu
- 1 jajce
- 250 ml pinjenca (buttermilch)
- 1 majhna rdeča čebula
- 1 majhna kumara
- 2 žlički jabolčnega kisa
- 250 g creme fraiche
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 12 kosov
- Hranilna vrednost: 350 kcal/kos
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za mariniranje in pečenje)
- Priporočeno vino: Angel Rezerva 9, Batič
Česen olupimo in narežemo na rezine. V posodi zmešamo paradižnikovo mezgo, worcester omako, balzamični kis, čili v prahu, dimljeno papriko, 70 g rjavega sladkorja in pivo. Rahlo solimo in s tako pripravljeno marinado prelijemo piščančje fileje ter jih pokrite mariniramo 1 uro.
Nato meso in marinado preložimo v litoželezno kozico ali lonec, zavremo in dušimo pokrito na majhni temperaturi 2 uri 15 minut. Vmes meso nekajkrat obrnemo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač (32 x 22 cm) obložimo s peki papirjem. Maslo raztopimo v majhnem loncu in ga pustimo rahlo ohladiti.
V posodi zmešamo koruzno moko in pirino moko, pecilni prašek, natron in sol. V drugi posodi z metlico gladko razmešamo maslo, 50 g rjavega sladkorja, med, jajce in pinjenec. Vse skupaj na hitro zamešamo v moko in maso porazdelimo v pekač ter površino gladko poravnamo. Koruzni kruh pečemo v sredini pečice 25 minut. Ohladimo ga na rešetki.
Za relish olupljeno čebulo narežemo na zelo majhne kocke in jo damo v mrzlo vodo za 15 minut (da izgubi ostrino). Kumaro olupimo, odstranimo peške in narežemo na zelo drobne kocke. Čebulo odcedimo. V servirni posodi zmešamo narezano kumaro, čebulo, kis in ščepec sladkorja. Začinimo s soljo in poprom ter pustimo stati 20 minut.
Kuhano meso poberemo iz lonca in ga s pomočjo dveh vilic natrgamo. Prelijemo ga s toliko omake, da ostane sočno ter začinimo s soljo in poprom.
Koruzni kruh narežemo na kvadrate. Nanje naložimo piščančje meso, kumarični relish in creme fraiche. Tako pripravljene kruhke takoj postrežemo.