Sestavine

  • 20 g svežega ingverja
  • 60 g šalotke
  • 3 stroki česna
  • 3 rdeči čiliji
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 2 žlički sezamovega olja
  • 4 žlice riževega vinskega kisa (mirin)
  • 2 žlici ribje omake
  • 120 g rjavega sladkorja
  • 4 tanke mlade čebule
  • sveži koriander
  • 2 bio limeti ali limoni
  • 800 g fileja trske
  • solni cvet

Uvod

Sladko, kislo, pekoče in ribje. Gre to sploh skupaj? Koliko predsodkov imamo pri hrani, zaradi katerih jemo vedno isto in enako, torej dolgočasno. Pa je potrebno le poizkusiti nekaj novega in malo drugače, da se nam odpre novi svet okusov. Zakaj pa ne riba z marmelado?! Če bi bilo le sladko, bi bila resda ”ribja sladica”, toda ravno zato, ker je tudi kislo in pekoče, je dolgočasje za vedno premagano.

Upoštevajte ta nasvet, ko bo namesto trske tudi kakšna druga riba, lahko tudi sladkovodna. Samo da ni spet preveč česna in olja....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 390 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Ingver, šalotko in česen olupimo ter grobo narežemo. Čiliju odstranimo semenje. V blenderju drobno sesekljamo ingver, česen, šalotko in čili.

2

V manjši kozici segrejemo obe vrsti olja in pražimo sesekljano zelenjavo na majhni temperaturi 6 do 8 minut. Dodamo sladkor, mirin in ribjo omako, vse skupaj zavremo in kuhamo 3 do 4 minute oz. da se omaka zgosti. Čilijevo marmelado prelijemo v stekleni kozarec, ga zapremo in ohladimo.

3

Mlado čebulo narežemo na zelo tanke kolobarje. Pečico segrejemo na 240 stopinj in pri tem vklopimo tudi funkcijo za žar. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo ribje fileje. Premažemo jih s čilijevo marmelado in pečemo v sredini pečice 5 minut.

4

Pred serviranjem fileje potresemo z narezano mlado čebulo in lističi koriandra. Odlična priloga je rizi bizi (kuhani riž z grahom).

Oceni