Tunov karpačo, koromač, salikornija
Sestavine
- TUNA
- 1 žlička solnega cveta
- 1/2 žličke sveže mletega popra
- 400 g sashimi tune (ožji del)
- 1 žlička arašidovega olja
- 1 večji koromač
- 100 g salikornije (slanuše, morskih špargljev)
- LIMETIN PRELIV
- 1 1/2 žličke dijon gorčice
- sok 2 limet
- 1 žlička agavinega sirupa
- 2 žlici mini kaper
- 1 majhen rdeči čili (malo pekoč)
- cvetovi boreča

Uvod
Ste za surovo? Sliši se oboje hkrati: ”Da in ne …” Ko gre za morski recept, jih je nekaj navdušenih, toda več jih je proti in še največ je neodločenih. Prav njim pa je namenjen ta recept, s katerim se bosta strinjala tudi oba skrajna pola. Tuna, koromač in salikornija so sicer surovi, a dovolj kuharsko obdelani, da to vseeno niso.
Tuno le v kosu na hitro popečemo, nato pa kratko zamrznemo, da jo je lažje zelo tanko zrezati. Koromač le mariniramo v limetini gorčični omaki (prelivu) s kaprami, zaradi katere je ta recept pravzaprav nastal, ker bo še večkrat prišla prav. In svežo salikornijo je po nakupu vedno dobro na hitro blanširati, da ohrani svojo svežino.
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
- Priporočeno vino: Malvazija Ivanka 2019, UOU
Dan prej pripravimo limetin gorčični preliv. Gorčico, agavin sirup in limetin sok razžvrkljamo. Nato počasi med mešanjem z majhno metlico dolivamo olje, da nastane gostljata emulzija. Vanjo zamešamo kapre in drobno sesekljani čili, začinimo s soljo in poprom ter jo pokrito shranimo v hladilniku.
Naslednji dan tuno začinimo s solnim cvetom in poprom. Teflonsko ponev močno segrejemo, rahlo naoljimo in vanjo položimo tuno. Pečemo jo na vsaki strani na močni vročini 30 sekund. Nato jo rahlo ohladimo in postavimo v zamrzovalnik za 30 minut.
Koromač očistimo in po dolgem tanko nahobljamo. V narezani koromač zamešamo 3 do 4 žlice limetinega preliva. Salikornijo blanširamo v vreli vodi 1 minuto, stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo.
Tuno narežemo na zelo tanke rezine, jih naložimo na servirne krožnike in rahlo pokapljamo z limetinim prelivom. V sredino naložimo marinirani koromač in salikornijo ter okrasimo s cvetovi boreča.