Sestavine

  • 8 velikih jadranskih lignjev
  • 10 žlic olivnega olja
  • 1 velika bela čebula
  • 40 dag majhnega krompirja
  • 4 stroki česna
  • 3 stebla zelene
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 50 ml suhega belega vina
  • sol, črni poper
  • dimljena rdeča paprika v prahu

Uvod

Ko imaš voljo, a ne veš, v katero jed bi jo spremenil(a), odtajaj tiste jadranske lignje, ki so tako veliki, da jih je škoda le na hitro popeči, in vzemi iz omare najboljšo posodo, ki je, seveda, črne barve in zanjo, s pokrovom vred, potrebuješ obe roki. Vse drugo je potem lahko, saj se bo v pečici speklo-zdušilo-prepražilo samo. Pravzaprav bi ti lignji lahko bili kar brez recepta, a vseeno so boljši, če jim boste dodali stebelno zeleno, jih potresli z dimljeno papriko in jim dodali dovolj žlic najboljšega olivnega olja....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Vincent 2011, Joško Renčel, Kras
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na 1 cm debele rezine. Olupljeno čebulo narežemo na kolobarje. Česen olupimo in vsak strok prerežemo na polovico. Stebelno zeleno narežemo na 1 cm velike kose. Lignje očistimo in osušimo.

2

V litoželezno posodo nalijemo 4 žlice olja in najprej naložimo narezano čebulo. Rahlo jo solimo in pokrijemo z narezanim krompirjem. Začinimo ga s soljo in poprom ter pokapljamo s 3 žlicami olja. Dodamo narezani česen in narezano stebelno zeleno, dolijemo vino in ob strani naložimo paradižnike.

3

Po vrhu naložimo lignje, jih potresemo z dimljeno papriko, pokapljamo s preostalim oljem, pokrijemo in postavimo posodo v pečico na drugo rešetko ter pečemo 30 minut.

4

Nato posodo odkrijemo in pečemo še 20 minut. Vmes lignje nekajkrat prelijemo s tekočino, ki se je nabrala v posodi, da ostanejo sočni.

Oceni