V pečici dušeni lignji z zelenjavo
Sestavine
- 8 velikih jadranskih lignjev
- 10 žlic olivnega olja
- 1 velika bela čebula
- 40 dag majhnega krompirja
- 4 stroki česna
- 3 stebla zelene
- 8 češnjevih paradižnikov
- 50 ml suhega belega vina
- sol, črni poper
- dimljena rdeča paprika v prahu

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
- Priporočeno vino: Vincent 2011, Joško Renčel, Kras
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na 1 cm debele rezine. Olupljeno čebulo narežemo na kolobarje. Česen olupimo in vsak strok prerežemo na polovico. Stebelno zeleno narežemo na 1 cm velike kose. Lignje očistimo in osušimo.
V litoželezno posodo nalijemo 4 žlice olja in najprej naložimo narezano čebulo. Rahlo jo solimo in pokrijemo z narezanim krompirjem. Začinimo ga s soljo in poprom ter pokapljamo s 3 žlicami olja. Dodamo narezani česen in narezano stebelno zeleno, dolijemo vino in ob strani naložimo paradižnike.
Po vrhu naložimo lignje, jih potresemo z dimljeno papriko, pokapljamo s preostalim oljem, pokrijemo in postavimo posodo v pečico na drugo rešetko ter pečemo 30 minut.
Nato posodo odkrijemo in pečemo še 20 minut. Vmes lignje nekajkrat prelijemo s tekočino, ki se je nabrala v posodi, da ostanejo sočni.