Vacherin, hrustljava slanina in hruška
Sestavine
- 1 kom sira Vacherin (ca. 400 g)
- 30 g orehov
- 80 g šalotke
- 1 majhen rdeči čili
- 1 hruška (200 g)
- 40 g sladkorja
- 80 ml belega vinskega kisa
- 1 lovorov list
- 2 vejici timijana
- 80 g dimljene slanine
- 100 g rdeče čebule
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1 žlica repičnega olja
- 20 g masla
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Brda 2013, Kristian Keber
Šalotko drobno sesekljamo. Hruško razrežemo na četrtine, izrežemo peške in narežemo na 5 mm velike kocke. Orehe opražimo v ponvi brez maščobe in grobo sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno sesekljamo.
V kozici zavremo sladkor, čebulo, kis, 100 ml vode in lovorov list ter tekočino pokuhamo na polovico. Dodamo narezano hruško, čili in osmukane timijanove lističe ter kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Solimo in popramo ter vmešamo še opražene orehe.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Sir v leseni škatli skupaj s pokrovom postavimo na drugo rešetko od spodaj in segrevamo 20 minut.
Medtem slanino in olupljeno rdečo čebulo narežemo na drobne kocke. V ponvi segrejemo olje in pražimo slanino na močni tempetauri 2 do 3 minute. Vmešamo čebulo in jo zlato rjavo opražimo. Na koncu vmešamo še maslo in peteršilj.
Ogreti sir serviramo s hruškovim relišem in hrustljavo slanino ter po želji lahko dodamo še kakšen zelenjavni čatni iz shrambe (npr. iz zelenih paradižnkovov).