Sestavine

  • 1 kom sira Vacherin (ca. 400 g)
  • 30 g orehov
  • 80 g šalotke
  • 1 majhen rdeči čili
  • 1 hruška (200 g)
  • 40 g sladkorja
  • 80 ml belega vinskega kisa
  • 1 lovorov list
  • 2 vejici timijana
  • 80 g dimljene slanine
  • 100 g rdeče čebule
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica repičnega olja
  • 20 g masla

Uvod

Vacherin Mont d’Or smo pojedli že s kuhanim krompirjem in hruškovim relishem. A bilo je tako dobro, da je zdaj na jedilniku vsako zimo. Zato smo potrebovali še kakšno novo spremljavo. Zmagala je ”stara” slanina … Koristi tudi sicer, ko potrebujete hrustljavi in mesno izraziti posip za bolj nevtralne jedi, ki jim zmanjka globine.

Pa še to: če nimate sira Vacherin, ne obupajte, ker sta oba relisha vredna spremembe - ponudite ju s sirom camembert!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Brda 2013, Kristian Keber
 
Postopek
1

Šalotko drobno sesekljamo. Hruško razrežemo na četrtine, izrežemo peške in narežemo na 5 mm velike kocke. Orehe opražimo v ponvi brez maščobe in grobo sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno sesekljamo.

2

V kozici zavremo sladkor, čebulo, kis, 100 ml vode in lovorov list ter tekočino pokuhamo na polovico. Dodamo narezano hruško, čili in osmukane timijanove lističe ter kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Solimo in popramo ter vmešamo še opražene orehe.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Sir v leseni škatli skupaj s pokrovom postavimo na drugo rešetko od spodaj in segrevamo 20 minut.

4

Medtem slanino in olupljeno rdečo čebulo narežemo na drobne kocke. V ponvi segrejemo olje in pražimo slanino na močni tempetauri 2 do 3 minute. Vmešamo čebulo in jo zlato rjavo opražimo. Na koncu vmešamo še maslo in peteršilj.

5

Ogreti sir serviramo s hruškovim relišem in hrustljavo slanino ter po želji lahko dodamo še kakšen zelenjavni čatni iz shrambe (npr. iz zelenih paradižnkovov).

Oceni