Sestavine

  • 1 sir Vacherin v leseni škatli
  • 30 g ameriških orehov
  • 80 g šalotke
  • 2 strok čilija
  • 200 g hrušk
  • 40 g sladkorja
  • 80 ml belega vinskega kisa
  • 1 lovorov list
  • vejica timijana
  • 500 g majhnega čvrstega krompirja

Uvod

Pravzaprav je Vacherin Mont d’Or, ker ime vacherin nosi več francoskih in švicarskih kravjih sirov z mehko, mazljivo sredico in umivano skorjo. Mont d’Or je v majhnem hlebčku v leseni škatli, z njo pa ga tudi pogrejemo v pečici, da postane topljiv kot fondue. Vacherin s pogorja d'Or je povsem sezonski, ker je narejen iz zimskega mleka krav, ki sicer na mejnem področju med Švico in Francijo prispevajo mleko za sir gruyere. Vacherin Mont d’Or je zato v prodaji le med oktobrom in aprilom.

Kot fondue ima tudi vacherin Mont d’Or za spremljavo najraje kuhan krompir. Toda, ker je tako sezonski, ga jemo redko, toda redno, kar pomeni, da si enkrat letno priredimo sirovo pojedino, ki pa mora biti zato vsako leto malo drugačna. Zato omaka! A zato posebna omaka, pravzaprav relish, pikantno-kislo-sladek, s hruškami, čebulo in ameriškimi orehi. Drugo leto pa malo drugače, na primer s tartufi, ali grozdje, ali slanino ......

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2015, Zorjan
 
Postopek
1

Neolupljeni krompir kuhamo v slani vodi 20 do 25 minut. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Škatlo in pokrov sira navlažimo z vodo in na pekaču postavimo na drugo rešetko od spodaj za 20 minut.

2

Šalotko drobno sesekljamo. Hruško razrežemo na četrtine, izrežemo peške in narežemo na 5 mm velike kocke. Ameriške orehe opražimo v ponvi brez maščobe in grobo sesekljamo. Čili drobno sesekljamo.

3

V kozici zavremo sladkor, čebulo, kis, 100 ml vode in lovorov list ter tekočino pokuhamo na polovico. Dodamo narezano hruško, čili in lističe timijana ter kuhamo na majhni vročini 5 do 7 minut. Solimo in popramo ter vmešamo še pražene orehe.

4

Na ogreta krožnika damo malo sirove kreme in jo potresemo s hruškovim relishom. Zraven ponudimo kuhani krompir, preostali sir in reliš serviramo posebej.

Oceni