Vacherin in hruškov relish z orehi
Sestavine
- 1 sir Vacherin v leseni škatli
- 30 g ameriških orehov
- 80 g šalotke
- 2 strok čilija
- 200 g hrušk
- 40 g sladkorja
- 80 ml belega vinskega kisa
- 1 lovorov list
- vejica timijana
- 500 g majhnega čvrstega krompirja

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Renski rizling 2015, Zorjan
Neolupljeni krompir kuhamo v slani vodi 20 do 25 minut. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Škatlo in pokrov sira navlažimo z vodo in na pekaču postavimo na drugo rešetko od spodaj za 20 minut.
Šalotko drobno sesekljamo. Hruško razrežemo na četrtine, izrežemo peške in narežemo na 5 mm velike kocke. Ameriške orehe opražimo v ponvi brez maščobe in grobo sesekljamo. Čili drobno sesekljamo.
V kozici zavremo sladkor, čebulo, kis, 100 ml vode in lovorov list ter tekočino pokuhamo na polovico. Dodamo narezano hruško, čili in lističe timijana ter kuhamo na majhni vročini 5 do 7 minut. Solimo in popramo ter vmešamo še pražene orehe.
Na ogreta krožnika damo malo sirove kreme in jo potresemo s hruškovim relishom. Zraven ponudimo kuhani krompir, preostali sir in reliš serviramo posebej.