Sestavine

  • 1 Vacherin Mont d'Or (ca. 360 g)
  • 30 g pumpernickel kruha (temni rženi polnozrnati kruh)
  • 15 g rozin
  • 1 strok česna
  • 1 rumenjak
  • 400 g manjšega čvrstega krompirja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 4 žlice okisane vložene rdeče čebule

Uvod

Vacherin je ime več francoskih in švicarskih kravjih sirov z mehko, mazljivo sredico in umivano skorjo. Dodano ime Mont d’Or pomeni, da je majhnem hlebček sira v leseni škatli, ki v njej tudi pogrejemo v pečici, da postane topljiv kot fondue, s francoskega pogorja Or na meji s Švico. Je sezonski sir, saj je narejen iz zimskega mleka krav, ki sicer na mejnem področju med Švico in Francijo prispevajo mleko za sir gruyere. Vacherin Mont d’Or je zato v prodaji le med oktobrom in aprilom.

Kot fondue ima tudi vacherin Mont d’Or za spremljavo najraje kuhan krompir. Toda, ker je tako sezonski, ga jemo redko, toda redno, kar pomeni, da si enkrat letno priredimo sirovo pojedino, ki pa mora biti zato vsako leto malo drugačna. Tokrat je sir, ki pri segrevanju postane mehek in mazljiv, dobil še hrustljavi dodatek in česnov okus.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 640 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 230 stopinj. Siru previdno odstranimo zgornjo plast skorje. Pumpernickel narežemo na kocke in skupaj z rozinami in olupljenim strokom česna grobo sesekljamo v blenderju. V kruhovo zmes vmešamo rumenjak in drobtine potresemo po siru.

2

Sir v škatli položimo na majhen pekač in postavimo v ogreto pečico za 15 do 20 minut. Krompir olupimo in kuhamo v slani vodi 20 minut. Nato ga odcedimo in v majhni ponvi povaljamo v vročem olju. Zraven postrežemo še okisano rdečo čebulo in motovilec v solati.

Oceni