Sestavine

  • 3 rumenjaki
  • 120 g sladkorja
  • 3 listi želatine
  • 1 vanilijev strok
  • 100 ml penine
  • 250 ml sladke smetane
  • 60 g sesekljanih mandljev
  • 350 g velikih jagod
  • 1 limeta

Uvod

Peni se rado zgodi, da je v njej preveč zraka in zato premalo kremnosti. Tako kot se kremi rado zgodi, da je premalo mousse … Obe težavi uspešno rešijo mehurčki, ki jih ne dodamo s stepanjem (zrak), temveč z dolivanjem (penina). Na ta način vaniljeva krema, ki se ji rado zgodi, da je (pregosti) puding, postane lahka, penasta, elegantna sladica, ki si zasluži, da se zanjo potrudite še z jagodami. Saj bi bile dobre že sveže, toda pečene so za penečo kremo še boljše....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 390 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

Rumenjake in 50 g sladkorja zmešamo v kovinski okrogli posodi, jo postavimo nad lonec z vrelo vodo in kremo z metlico stepamo nad soparo 5 minut do goste kreme. Posodo nato postavimo v mrzlo vodo in med mešanjem kremo ohladimo.

2

Želatino namočimo v mrzli vodi. Vanilijev strok razpolovimo in izpraskamo sredico. Sladko smetano stepemo.

3

V majhnem lončku rahlo segrejemo penino, v njej raztopimo ožeto namočeno želatino in jo skupaj z vanilijevo sredico zamešamo v jajčno kremo. Nato vanjo z lopatko previdno zamešamo še stepeno sladko smetano.

4

Kremo porazdelimo po kozarcih in jih postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jagode očistimo in naložimo v ognjevarno posodo. Potresemo jih s 30 g sladkorja in pokapljamo z limetinim sokom. Jagode postavimo v pečico za 15 minut in jih nato ohladimo.

5

Mandlje svetlo rjavo opražimo v ponvi brez maščobe in rahlo ohladimo. V ponvi karameliziramo 40 g sladkorja, dodamo opražene mandlje, premešamo in stresemo na papir za peko, da se ohladijo. Ohlajeni krokant nato zdrobimo na manjše kose.

6

Pred serviranjem na kremo položimo jagodo, pokapljamo z jagodnim sirupom in potresemo z mandljevim krokantom. Preostale pečene jagode in krokant serviramo posebej.

Oceni