Vanilijeva krema, jagode in krokant
Sestavine
- 3 rumenjaki
- 120 g sladkorja
- 3 listi želatine
- 1 vanilijev strok
- 100 ml penine
- 250 ml sladke smetane
- 60 g sesekljanih mandljev
- 350 g velikih jagod
- 1 limeta
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 390 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut (+ 2 uri za hlajenje)
Rumenjake in 50 g sladkorja zmešamo v kovinski okrogli posodi, jo postavimo nad lonec z vrelo vodo in kremo z metlico stepamo nad soparo 5 minut do goste kreme. Posodo nato postavimo v mrzlo vodo in med mešanjem kremo ohladimo.
Želatino namočimo v mrzli vodi. Vanilijev strok razpolovimo in izpraskamo sredico. Sladko smetano stepemo.
V majhnem lončku rahlo segrejemo penino, v njej raztopimo ožeto namočeno želatino in jo skupaj z vanilijevo sredico zamešamo v jajčno kremo. Nato vanjo z lopatko previdno zamešamo še stepeno sladko smetano.
Kremo porazdelimo po kozarcih in jih postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jagode očistimo in naložimo v ognjevarno posodo. Potresemo jih s 30 g sladkorja in pokapljamo z limetinim sokom. Jagode postavimo v pečico za 15 minut in jih nato ohladimo.
Mandlje svetlo rjavo opražimo v ponvi brez maščobe in rahlo ohladimo. V ponvi karameliziramo 40 g sladkorja, dodamo opražene mandlje, premešamo in stresemo na papir za peko, da se ohladijo. Ohlajeni krokant nato zdrobimo na manjše kose.
Pred serviranjem na kremo položimo jagodo, pokapljamo z jagodnim sirupom in potresemo z mandljevim krokantom. Preostale pečene jagode in krokant serviramo posebej.