Sestavine

  • 150 g polnozrnatih maslenih piškotov
  • 90 g masla
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 1 jajce
  • 70 g sladkorja
  • 200 g svežega sira (Frischkäse)
  • 200 g vanilijevega jogurta
  • 4 listi želatine
  • 150 ml sladke smetane
  • 5 svežih fig
  • karamelna omaka

Uvod

V Šoli okusov ste se naučili speči tako dobro testo za tarte, da potrebujete čim več izgovorov za njegovo ponavljanje. Kaj menite o vaniljevi kremi, ki jo boste lahko še marsikje drugje ponovili, in figah, ki so tako zrele, da bi jih bilo škoda toplotno trpinčiti. V nedeljo je tarte sladica po kosilu, v ponedeljek sladek popoldanski prigrizek ob kavi, v torek večerna nagrada po novi kolesarski zmagi. Če imate dovolj velik pekač, si lahko izmislite izgovor še za sredo....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Piškote zdrobimo v blenderju v drobtine. 90 g masla raztopimo, malce ohladimo in skupaj s sladkorjem zamešamo v piškotne drobtine.

2

Model za pečenje (35 x 11 cm) dobro namastimo, vanj stresemo piškotno maso ter jo ob robovih in na dnu učvrstimo s prsti. Postavimo v sredino pečice za 12 minut. Pečeno testo ohladimo v modelu na rešetki.

3

Želatino namočimo v mrzli vodi. Rumenjake, jajce in sladkor z metlico zmešamo v kovinski posodi in jo postavimo nad lonec z vročo vodo. Kremo stepamo nad soparo do goste svetle kreme. Namočeno želatino ožmemo in raztopimo v vroči kremi.

4

Sveži sir in jogurt gladko zmešamo z metlico ali ročnim mešalnikom. Sladko smetano trdo stepemo. V sir zamešamo jajčno kremo in nato še previdno stepeno sladko smetano.

5

Kremo porazdelimo po ohlajenem testu in poravnamo s paleto. Postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči. Pred serviranjem fige narežemo na debelejše rezine in jih naložimo na kremo. Po želji tarte pokapljamo s karamelno omako.

Oceni