Vaniljev tarte s figami
Sestavine
- 150 g polnozrnatih maslenih piškotov
- 90 g masla
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 3 rumenjaki
- 1 jajce
- 70 g sladkorja
- 200 g svežega sira (Frischkäse)
- 200 g vanilijevega jogurta
- 4 listi želatine
- 150 ml sladke smetane
- 5 svežih fig
- karamelna omaka
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 8 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut (+ čas za hlajenje)
Pečico segrejemo na 160 stopinj. Piškote zdrobimo v blenderju v drobtine. 90 g masla raztopimo, malce ohladimo in skupaj s sladkorjem zamešamo v piškotne drobtine.
Model za pečenje (35 x 11 cm) dobro namastimo, vanj stresemo piškotno maso ter jo ob robovih in na dnu učvrstimo s prsti. Postavimo v sredino pečice za 12 minut. Pečeno testo ohladimo v modelu na rešetki.
Želatino namočimo v mrzli vodi. Rumenjake, jajce in sladkor z metlico zmešamo v kovinski posodi in jo postavimo nad lonec z vročo vodo. Kremo stepamo nad soparo do goste svetle kreme. Namočeno želatino ožmemo in raztopimo v vroči kremi.
Sveži sir in jogurt gladko zmešamo z metlico ali ročnim mešalnikom. Sladko smetano trdo stepemo. V sir zamešamo jajčno kremo in nato še previdno stepeno sladko smetano.
Kremo porazdelimo po ohlajenem testu in poravnamo s paleto. Postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči. Pred serviranjem fige narežemo na debelejše rezine in jih naložimo na kremo. Po želji tarte pokapljamo s karamelno omako.