Sestavine

  • 100 g čemaževih listov brez stebla
  • 30 g peteršiljevih listov
  • 1 kos ingverja (2 cm)
  • 160 ml oljčnega olja
  • 2 žlici limonovega soka
  • 90 g opraženih olupljenih lešnikov
  • sol, poper
  • 500 g picijev ali špagetov

Uvod

Ko prve pomladne dni najdeš čemaž v vlažni grapi - ali pa ti zraste na vrtu -, ga je dosti preveč le za juho. Naj bo, torej, iz njega tudi pesto! Recept zanj je prispeval dunajski brezmesni mišelinski chef Paul Ivić, ki je z njim razveselil vegane. Če niste med njimi, si lahko čez testenine s pestom potresete še parmezan, ali čez rikotine njoke dimljeno rikoto....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Ingver olupimo in drobno sesekljamo. Čemaževe liste grobo narežemo. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in ingver skupaj s polovico narezanega čemaža in polovico peteršilja pražimo na srednji vročini 2 do 3 minute. Dodamo 2 žlici vode in kuhamo še 1 minuto.

2

Vse skupaj stresemo v sekljalnik, dodamo preostali čemaž in peteršilj, lešnike, limonov sok in preostalo olje ter sesekljamo do željene konsistence. Pesto solimo in popramo. Tako pripravljen pesto lahko hranimo v hladilniku najmanj 2 tedna.

3

Testenine skuhamo na zob (al dente) po navodilu z embalaže. V veliki ponvi segrejemo 5 do 6 žlic pesta, dodamo nekaj žlic vode in kuhane testenine ter vse skupaj med mešanjem segrevamo še 1 minuto. Serviramo s sveže naribanim pekorinom ali parmezanom.

Oceni