Veganski čemažev pesto
Sestavine
- 100 g čemaževih listov brez stebla
- 30 g peteršiljevih listov
- 1 kos ingverja (2 cm)
- 160 ml oljčnega olja
- 2 žlici limonovega soka
- 90 g opraženih olupljenih lešnikov
- sol, poper
- 500 g picijev ali špagetov
Ingver olupimo in drobno sesekljamo. Čemaževe liste grobo narežemo. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in ingver skupaj s polovico narezanega čemaža in polovico peteršilja pražimo na srednji vročini 2 do 3 minute. Dodamo 2 žlici vode in kuhamo še 1 minuto.
Vse skupaj stresemo v sekljalnik, dodamo preostali čemaž in peteršilj, lešnike, limonov sok in preostalo olje ter sesekljamo do željene konsistence. Pesto solimo in popramo. Tako pripravljen pesto lahko hranimo v hladilniku najmanj 2 tedna.
Testenine skuhamo na zob (al dente) po navodilu z embalaže. V veliki ponvi segrejemo 5 do 6 žlic pesta, dodamo nekaj žlic vode in kuhane testenine ter vse skupaj med mešanjem segrevamo še 1 minuto. Serviramo s sveže naribanim pekorinom ali parmezanom.