Sestavine

  • 150 g gob šitake
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • 1 žlička rožmarinovih lističev
  • 1 žlica sherry kisa (ali rdečega vinskega kisa)
  • kajenski poper
  • 1 burrata
  • 2 večji glavi vitlofa
  • 3 žlice masla
  • 1 žlica medu
  • 50 ml suhega vermuta
  • 50 g kuhane črne leče
  • 8 kukmvatov
  • sol, poper

Uvod

Ni res, da je zrezek zato vedno na mizi, ker je hitro pečen. Tudi brez zrezka, zgolj z zelenjavo, lahko hitro zadiši na domači mizi. In tudi ni res, da je zelenjava dolgočasna. Če je le shramba dobro založena, je zelenjava lahko tako kratkočasna, da se tudi mesojedci ‘vpišejo’ med vegetarijance.
Gre za kombinacijo okusov, pri čemer so rastlinske sestavine v prednosti pred mesnimi, ker z njimi lažje ustvarimo večplastnost in z njo razburljivost okušanja. Grenkoba vitlofa, oziroma belgijskega radiča, ni le karamelizirano posladkana, temveč je s preprosto, toda pestro spremljavo, dopolnjena še z vsemi drugimi osnovnimi okusi. Ne, vegetarijancem ni (vedno) dolgčas!...

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Šitake narežemo na manjše kose. Olupljeni česen in rožmarinove lističe drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in gobe pražimo na močni vročini nekaj minut, da porjavijo. Solimo in popramo, dodamo česen in rožmarin ter pražimo še 1 minuto. Dolijemo kis in ponev odstavimo s štedilnika.

2

Vitlof narežemo na četrtine. V veliki ponvi segrejemo maslo in med, vanjo naložimo narezani vitlof in pečemo na srednji vročini, da na obeh straneh rahlo porjavi. Začinimo s soljo in kajenskim poprom, dolijemo vermut, zavremo in ponev odstavimo s štedilnika.

3

Kumkvate narežemo na tanke rezine in odstranimo peške. Na krožnike naložimo gobe in pečeni vitlof. Potresemo z lečo, narezanimi kumkvati in natrgano burrato ter prelijemo s sokom od pečenja.

Oceni