Sestavine

  • 1 kg vongol
  • 2 rezini pršuta
  • 2 stroka česna
  • 2 šalotki
  • 20 g svežega ingverja
  • 2 mladi čebuli
  • 1 rdeči čili
  • šopek koriandra
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 2 žlici ostrigine omake
  • 1 žlica sojine omake
  • 120 ml suhega šerija

Uvod

Če piše alle vongole, so lepotke v tradicionalni omaki, v kateri se kopajo tanke in dolge testenine - okrogli špageti ali ploščate linguine. Kaj pa brez testenin? Potem sicer ni tradicionalno, a so tako ”same” zato vongole/lepotke še boljše! Ker omake ne zgosti škrob, je potrebno sopari, ki školjke skuha, da se odprejo, malo pomagati. Pikantno smo to naredili s čiliji, ingverjem, šerijem, umamijem (sojina in ostrigina omaka) ter pršutom. Ni, torej, klasična buzara, kot za klapavice, zato ni namenjena namakanju kruha, saj so lepotke za takšno čofotanje preveč žlahtne (in dražje). Poskusite s pomfrijem! To se potem (lahko) imenuje fini fast food....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 462 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Vongole stresemo v veliko skledo, dolijemo mrzlo vodo, dodamo 1 žličko soli ter jih pustimo stati 30 minut, da odstranimo pesek. Vmes vodo enkrat zamenjamo. Nato jih odcedimo in zavržemo odprte školjke.

2

Šalotko in česen drobno sesekljamo. Pršut narežemo na majhne kocke. Ingver olupimo in narežemo na tanke rezine. Mlado čebulo narežemo na 5 mm široke kolobarje. Čiliju odstranimo semena in ga narežemo na trakove.

3

V loncu segrejemo olje in stekleno opražimo šalotko in česen. Dodamo pršut, ingver in čili ter dušimo 2 minuti. Vmešamo sladkor, ostrigino omako, sojino omako in šeri. Zavremo, dodamo školjke, polovico mlade čebule in polovico koriandrovih listov. Pokrito kuhamo na srednji vročini 5 minut. Nato jih potresemo s preostalo mlado čebulo in koriandrom ter takoj serviramo. Priloga je pomfri.

Oceni