Vongole v omaki s šerijem
Sestavine
- 1 kg vongol
- 2 rezini pršuta
- 2 stroka česna
- 2 šalotki
- 20 g svežega ingverja
- 2 mladi čebuli
- 1 rdeči čili
- šopek koriandra
- 2 žlici olja
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 2 žlici ostrigine omake
- 1 žlica sojine omake
- 120 ml suhega šerija

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 462 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
Vongole stresemo v veliko skledo, dolijemo mrzlo vodo, dodamo 1 žličko soli ter jih pustimo stati 30 minut, da odstranimo pesek. Vmes vodo enkrat zamenjamo. Nato jih odcedimo in zavržemo odprte školjke.
Šalotko in česen drobno sesekljamo. Pršut narežemo na majhne kocke. Ingver olupimo in narežemo na tanke rezine. Mlado čebulo narežemo na 5 mm široke kolobarje. Čiliju odstranimo semena in ga narežemo na trakove.
V loncu segrejemo olje in stekleno opražimo šalotko in česen. Dodamo pršut, ingver in čili ter dušimo 2 minuti. Vmešamo sladkor, ostrigino omako, sojino omako in šeri. Zavremo, dodamo školjke, polovico mlade čebule in polovico koriandrovih listov. Pokrito kuhamo na srednji vročini 5 minut. Nato jih potresemo s preostalo mlado čebulo in koriandrom ter takoj serviramo. Priloga je pomfri.