Wonton s kozicami
Sestavine
- 1 strok česna
- 2 mladi čebuli
- 2 žlici narezanega drobnjaka
- 20 g posušenih šitake gob (ali črnih trobent)
- 2 lista kitajskega zelja
- 1 žlica arašidovega olja
- 150 g olupljenih velikih kozic
- 1 žlica svetle sojine omake
- 2 žlički sezamovega olja
- 18 wan tan lističev (zamrznjeno testo za pomladanske zvitke)
- 200 ml piščančje juhe
- 1 žlička ostrigine omake
- 2 žlički olja s čilijem
- sveži koriander

Suhe gobe namakamo 20 minut v 200 ml vroče vode. Nato jih dobro ožmemo in vodo shranimo. Česen, mlado čebulo, koriander po okusu, namočene gobe in kitajsko zelje drobno narežemo. V majhni ponvi segrejemo arašidovo olje, dodamo narezano zelenjavo in pražimo eno minuto. Ponev odstavimo s štedilnika.
Kozice drobno sesekljamo in v skledi zmešamo z zelenjavo, sojino omako in sezamovim oljem. Odtajene wan tan lističe pripravimo po navodilu na embalaži. Na vsakega položimo žličko nadeva, robove navlažimo z mrzlo vodo in ga nato oblikujemo oz. zapremo v krog. Postopek ponovimo s preostalim testom in nadevom.
V vok nalijemo 2 cm vode, zavremo in vanj postavimo bambusovo košarico za soparjenje. Vanjo v oba nastavka naložimo pripravljene wontone, košarici pokrijemo in jih soparimo 6 do 8 minut. Po polovici časa kuhanja podstavka zamenjamo (spodnjega prestavimo navzgor), da se enakomerno soparijo.
Medtem zavremo piščančjo juho in vanjo zamešamo ostrigino omako in olje s čilijem. Juho in soparjene wontone naložimo v globoka krožnika ter potresemo s sesekljanim koriandrom.