Sestavine

  • 300 g mletega mesa
  • 120 g majhnega pora
  • 20 g ingverja
  • 2 stroka česna
  • 1 rumenjak
  • 3 žlice hoisin omake
  • 3 žlice drobtin
  • 1/2 žličke rjavega sladkorja
  • sol, poper
  • 1 žlica arašidovega olja
  • 1 zavitek lističev testa (wonton)
  • 1 žlica narezanega drobnjaka

Uvod

On kuha, ko nje ni doma. A zdaj sta kar naenkrat, zaradi korone, oba doma. Bo, torej, kuhala zdaj le ona? Seveda se s tem ni strinjala. In seveda se je on strinjal, a z njo … Torej je vprašala: ”Kateri dnevi bodo tvoji?” Dnevi, se je začudil množini, kaj misliš, da bo res tako dolgo trajalo? ”Kolikor vem, je imel vsak teden tudi pred pojavom virusa enako število dni,” mu je jasno povedala, da resno računa na njegovo enakopravnost. ”A naj ti bo, lahko si kavalir, zato lahko meni prepustiš večje število, torej štiri dni. Jaz, kot ljubeča žena, pa tebi prepustim, da si izbereš, katere tri. Le to je pogoj, da mora biti vsaj eden za vikend. Pa ne pozabi, da so gostilne zaprte!”

Ribji petek je prepustil njej, pa brezdelno nedeljo tudi, dodal ji je še najdaljši ponedeljek in za vmes še sredino, v sredo. Začel je torej s kratkim torkom, zaradi česar si je delo malo poenostavil. Blazinice testa za žlikrofe je moral le odtajati, nadev pa le zmešati. ”Očitno bova v samo-osamitvi postala poševnooka,” je komentirala, ”ker bo veliko azijskih bližnjic … Nič hudega, saj je dobro, pa še tako pekoče, da prežene zle duhove.”...

  • Kategorija: On zanjo, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 505 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Por je očistil, po dolgem prerezal na polovico in kose narezal na tanke rezine. Olupljeni česen in ingver je drobno sesekljal.

2

V majhni ponvi je segrel olje in por stekleno opražil. Začinil ga je s soljo in poprom ter rahlo ohladil.

3

Mleto meso, por, česen, ingver, rumenjak, hoisin omako in drobtine je dobro pregnetel. Maso je nato krepko začinil s soljo in poprom.

4

Na vsak list testa je dal zvrhano žličko nadeva in ga oblikoval v wonton, kitajski žlikrof. V velikem loncu je zavrel govejo juho (instant), vanjo stresel wontone in jih kuhal na majhni temperaturi 5 minut.

5

S penavko jih je pobral iz juhe in naložil na ogreta krožnika. Potresel je z drobnjakom in zraven serviral slivov čatni in čilijevo olje.

Oceni