Yuzu panakota, mandarine v sirupu
Sestavine
- 600 g sladke smetane
- 1 vanilijev strok
- 40 g sladkorja
- sol
- 4 listi želatine
- 2 žlici yuzu soka
- 4 velike mandarine ali klementine
- 1/4 žličke mlete bourbonske vanilije
- 50 ml yuzu soka
- 100 ml mandarininega soka
- 1 janeževa zvezda
- 20 g ingverja
- 50 g rjavega sladkorja
- sok 1/2 limete
- 1/2 žličke jedilnega škroba
Uvod
Hoteli smo klasično panakoto, a vseeno malo drugačno. Zato smo ji dodali yuzu in mandarine. Kuhana smetana, ki jo imajo vsi, a je povsod pretrda, preveč ploska in preveč smetanasta, je kar zacvetela. Zato nam ni bila všeč njena na glavo poveznjena oblika. Hoteli smo piko na klasiko, zato smo iz panakote naredili kupolo!
Za tiste polkrožne silikonske modele, ki ste jim vsebino doslej vselej zamrznili, je dovolj že hladilnik. Ker smetana nima rada zamrzovanja, boste panakoto iz silikona dobili, če boste modele premazali z oljem. In potem bo tudi vaša panakota drugačna!
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 630 kcla/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut (+ čas za hlajenje)
Vanilijev strok po dolžini prerežemo na polovico in izpraskamo sredico. Zavremo sladko smetano, vanilijev strok in sredico, sladkor in ščepec soli. Kuhamo na majhni vročini 12 minut in vmes večkrat premešamo. Želatino namočimo v mrzli vodi.
Lonec odstavimo s štedilnika in odstranimo vanilijev strok. V kuhano smetano zamešamo ožeto želatino in yuzu sok. Smetano nalijemo v modelčke in jih postavimo v hladilnik preko noči. Yuzu sok lahko nadomestimo z mešanico limetinega, limonovega in mandarininega soka v enakem razmerju.
Mandarine olupimo, razdelimo na posamezne segmente in odstranimo belo kožo. V kozici zavremo yuzu sok, mandarinin sok, janeževo zvezdo, olupljen in drobno sesekljan ingver, rjavi sladkor in limetin sok. Pustimo vreti 3 minute in zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo ga gladko zmešali z žličko mrzle vode. Dodamo še olupljene krhlje mandarin, zavremo in odstavimo s štedilnika. Postavimo v hladilnik.
Pred serviranjem dno modelčkov na hitro postavimo v vročo vodo, s pomočjo noža ločimo od roba in panakote zvrnemo na servirne krožnike. Dodamo mandarine in pokapljamo s sirupom.