Sestavine

  • 400 ml sladke smetane
  • 100 ml mleka
  • 2 lista želatine
  • 25 g rjavega sladkorja
  • 1 žlica grobo zdrobljenega sečuanskega popra
  • 3 žlice listov citronske verbene
  • 30 g medu
  • 3 žlice malinovega kisa (ali kakšnega drugega aromatičnega kisa)
  • 1 žlica opraženega črnega sezama
  • 150 g svežih malin

Uvod

Italijanska sladica iz kuhane smetane (panakota, panna cotta) se je tako razširila po naših krajih, da ji je težko ubežati. Prevelika popularnost pa nikoli ni dobra, saj sta zanjo potrebni všečnost, kar v primeru panakote pomeni prevlado sladkorja, in množičnost, zaradi katere je večina ”naših” panakot iz vrečk.

Zato je tukaj prava panakota, ki pa je vseeno čisto drugačna! Prava po konsistenci (ne puding in ne krema, temveč točno vmes, da je rahla, toda še dovolj čvrsta), in drugačna po okusu, saj je začinjena. Čeprav se sliši strašljivo, da smo vaniljo na dnu zamenjali s sečuanskim poprom, je strah odveč, saj v kombinaciji s sporišem (verbena) ”presladka” panakota postane lahkotna in živahna, kar pa gre zasluga tudi prelivu, ki je prav tako ”strašljiv” - iz medu in kisa. Prava šola okusov, skratka!...

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Zavremo smetano, mleko in sladkor. Lonec odstavimo s štedilnika, v smetano zamešamo sečuanski poper in verbeno ter pustimo stati 15 minut. Želatino namočimo v mrzli vodi.

2

Smetano nato precedimo, ponovno rahlo segrejemo in v njej raztopimo ožeto želatino. Nalijemo jo v servirne skodelice in postavimo v hladilnik preko noči.

3

Pred serviranjem zmešamo med in kis. Maline prepolovimo. Z malinovim medom prelijemo panakote, na en konec naložimo maline in potresemo s črnim sezamom.

Oceni