Sestavine

  • 35 g moke
  • 1 vložena solna limona
  • 55 g masla
  • 1 bio limona
  • 80 g šalotke
  • 10 g sladkorja
  • 400 ml ribjega fonda (ali zelenjavne jušne osnove)
  • 100 ml sladke smetane

Uvod

Velouté je temeljna francoska omaka, ki je osnova za številne druge omake. Narejena je iz svetle osnove in belega prežganja, vse drugo pa so ”nijanse”, ki omako prilagodijo njenemu namenu.
Limone so vložene v soli. Solne limone so priljubljene v kuhinjah Bližnjega vzhoda in severne Afrike. V naših trgovinah niso pogoste, vendar jih zlahka vložimo sami. Potrebujemo bio limone, sol, kozarec za vlaganje in mesec dni časa. Postopek vlaganja limon je zelo poodoben kisanju zelja (lakto fermentacija). Shranjevanje živil v soli je eden od najstarejših načinov konzerviranja sadja in zelenjave. Sol iz limon potegne sok, v katerem nato limonova lupina in sadno meso omehčata ter postaneta užitna. Limone tako ohranijo kislino, izgubijo pa grenkobo ter postanejo uporabne povsod tam, kjer jedi potrebuje nežno kislino in osvežilno aromo.
Velouté z ribjo osnovo in koščki vloženih solnih limon je omaka, ki smo jo namenili hrenovi inačici fish & chips, ocvrte ribe....

  • Kategorija: Jesen, Poletje, Pomlad, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
 
Postopek
1

Solno limono razrežemo na štiri kose, odstranimo sadno meso in lupino narežemo na majhne kocke.
Za masleno moko 35 g moke zgnetemo s 35 g mehkega masla. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo.
Limono umijemo z vročo vodo, nastrgamo lupino in jo nato stisnemo.

2

V majhnem loncu segrejemo 20 g masla in šalotko stekleno opražimo. Potresemo s sladkorjem, dolijemo 2 žlici limonovega soka in ribji fond ter zavremo. Vmešamo masleno moko in omako kuhamo 10 minut. Dodamo sladko smetano in limonovo lupino ter kuhamo še 5 minut.

3

Omako zmiksamo z paličnim mešalnikom in precedimo. Pred serviranjme limonovo omako rahlo segrejemo in vanjo zamešamo limonove kocke.

Oceni