Sestavine

  • 200 g kumkvatov
  • 100 g sladkorja
  • 150 ml pomarančnega soka
  • 3 nageljnove žbice (klinčki)
  • 3 zrna kardamoa
  • 3 zvezdnati janeži
  • 1 cimetova palčka
  • 150 g temne čokolade (55 %)
  • 50 g mlečne čokolade
  • 300 ml sladke smetane
  • 3 jajca
  • 50 g mehkega masla
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 50 g mletih lešnikov
  • maščoba in sladkor za modelčke

Uvod

Včasih je bila glavna in zato povsod prisotna panakota. Potem jo je premagal tiramisu. Zdaj pa je na vseh jedilnih listih fondant. Toda razlika je le tam, kjer sredica uspe ostati tekoča, saj povsod drugje je ni! Se še niste naveličali čokoladnih narastkov, ki nikamor ne narastejo?

Kaj pa stari in dobri, toplo-hladni, svetlo-temno-čokoladni zamorček v srajčki?! Dosti lažje uspe, vedno je (zunaj) tekoč, vedno naraste, pa še neprimerno lažji je! Ker smo mu dodali še tako osvežilno in prijetno družbo kumkvatov, pa sploh nima konkurence. Vse gostilne vam ga bodo zavidale.

P.s. Še boljši bo, če boste kumkvate obrali z lastnega drevesa. Na sliki …...

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 540 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Kumkvate narežemo povprek na 3 mm debele rezine, odstranimo peške in blanširamo v vreli vodi 30 sekund. Stresemo jih na cedilo, da se osušijo.

2

V loncu karameliziramo 70 g sladkorja, dolijemo pomarančni sok, dodamo vse začimbe in kuhamo nekaj minut, da se karamelizirani sladkor raztopi. Sirup prelijemo preko kumkvatov in jih pustimo marinirati 45 minut.

3

Pečico segrejemo na 170 stopinj. Modelčke (premer 8 cm) dobro namastimo in potresemo s sladkorjem, odvečni sladkor stresemo iz modelčkov. Majhen globoki pekač obložimo na dnu s peki papirjem.

4

50 g temne čokolade raztopimo v majhnem lončku v vodni kopeli oz. nad soparo. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Maslo in sladkor v prahu penasto umešamo in najprej dodamo stopljeno čokolado, nato pa še rumenjake ter vse skupaj dobro premešamo. Na koncu v čokoladno kremo zamešamo še lešnike.

5

Beljake in 30 g sladkorja stepemo v kremasti sneg. Tretjino snega premešamo s čokoladno kremo, nato pa vanjo z lopatico previdno zamešamo še preostali sneg. Z maso napolnimo pripravljene modelčke,jih postavimo v pekač in vanj nalijemo vročo vodo do polovice modelčkov.

6

Zamorčke pečemo v sredini pečice 30 do 35 minut. Medtem, ko se pečejo, pripravimo čokoladno omako. Prestalo temno in mlečno čokolado grobo narežemo. Zavremo 150 ml sladke smetane, dodamo čokoladi in na majhni temperaturi kuhamo toliko časa, da dobimo gladko omako.

7

Preostalo sladko smetano stepemo. Pečene zamorčke zvrnemo iz modelčkov, naložimo na krožnike in prelijemo z malo omake. Ob strani naložimo marinirane kumkvate in žlico sladke smetane ter takoj serviramo. Preostalo omako, smetano in kumkvate ponudimo posebej.

Oceni