Zavitek s porom, bučo in kostanji
Sestavine
- 500 g buče (hokaido ali maslenka)
- sol, poper
- kajenski poper
- 1 žlička posušenega rožmarina
- 4 žlice repičnega olja
- 2 majhni šalotki
- 3 stroki česna
- 2 jajci
- 50 g naribanega parmezana
- 70 g masla
- 1 rumenjak
- 1 žlica mleka
- 2 majhna pora
- 125 g kuhanega in olupljenega kostanja
- mleti cimet
- 4 listi vlečenega testa
- 150 g creme fraiche
- 5 žlic smetanovega hrena
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 705 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Očiščeno in olupljeno bučo narežemo na 2 cm debele rezine. Zmešamo jih s 3 žlicami olja, soljo, poprom in rožmarinom. Tako pripravljeno bučo stresemo na peki papir na pekač in pečemo v pečici 20 minut.
Šalotko in česen drobno sesekljamo ter stekleno opražimo na preostalem olju. Pečeno bučo pretlačimo z vilico, vmešamo praženo šalotko in česen, 2 razžvrkljani jajci in parmezan. Temeljito premešamo ter krepko začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Por po dolgem prerežmo na polovico in narežemo na kolobarje. Kostanje grobo sesekljamo. V ponvi segrejemo 2 žlici masla in pražimo kostanje nekaj minut. Začinimo jih s cimetom in poberemo iz ponve. Vanjo stresemo por, dodamo žlico masla in pražimo 1 minuto. Začinimo s soljo in poprom.
Preostalo maslo stopimo. Rumenjak zmešamo z mlekom. Liste testa premažemo s stopljenim maslom in zložimo po dva skupaj. Tako pripravljeno testo premažemo z bučno kremo, potresemo s porom in kostanji ter zvijemo. Zavitka položimo na peki papir na pekač in ju premažemo z rumenjakom.
Zavitka pečemo v sredino pečice 30 do 35 minut do zlato rjave barve. Creme fraiche in hren gladko razmešamo in če je omaka pregosta, vanjo zamešamo nekaj žlic mleka. Pečeni zavitek narežemo na rezine in serviramo s hrenovo omako.