Sestavine

  • 450 g buče maslenke
  • 1 majhno kiselkasto jabolko (granny smith)
  • 100 g kuhanih in olupljenih kostanjev (vakumirani)
  • 200 g pora
  • 100 g čebule
  • 150 g masla
  • 6 žlic oljčnega olja
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 40 g drobtin
  • 6 listov vlečenega testa
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici mleka
  • 3 šalotke
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 100 ml rdečega portovca ali marsale
  • 200 ml ribezovega ali češnjevega soka
  • 50 ml soka rdeče pese
  • 150 ml zelenjavne juhe
  • 1 žlička jedilnega škroba

Uvod

Jabolčni štrudelj je tisti sladki priboljšek po goveji juhi, svinjski pečenki in praženem krompirju, ki ne sme manjkati v nobeni slovenski gostilni. Pa ne zato, ker bi si ga gostje tako močno želeli, čeprav imamo vsi radi, ko po njem zadiši. Toda, ko je svež! In kolikokrat je v naših gostilnah res svež? Gostinci so iz njega naredili klasiko, ker ga spečejo velik pekač, potem pa ga mikrovalovno pogrevajo še tri dni!

Štrudelj je najboljši, torej, svež. Torej ga morate speči sami. A zato vam po kosilu vedno zmanjka časa … Pa ga specite za kosilo, za glavno jed, ne vedno le za sladico!

Saj so tudi v našem štrudlju jabolka, toda še bolj pomembno je, da so kostanji in buča. Ker pa je vsak jabolčni štrudelj še boljši, če je ob njem omaka, tudi pri slanem ne sme manjkati. Pri sladkem je vaniljeva, pri bučnem pa sadno-zelenjavna.

Tega štrudlja ne bo potrebno pogrevati. Ker pred njim ni pečenke, po njej pa ne sladkorja, ga lahko pojeste veliko kosov!

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 726 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: Chardonnay Breg 2015, Marof
 
Postopek
1

Bučo in jabolko olupimo ter narežemo na 1 cm velike kocke. Kostanje grobo sesekljamo. Por očistimo, po dolžini prerežemo na polovico in narežemo na 5 mm široke rezine. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo.

2

V široki ponvi segrejemo 3 žlice olja in 40 g masla, dodamo por in čebulo ter pražimo na majhni temperaturi 3 minute. Dodamo še bučo in pražimo 6 minut. Krepko začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

3

Nato vmešamo še narezano jabolko, kostanje in drobtine. Pustimo rahlo ohladiti. 60 g masla raztopimo in ohladimo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Velik pekač obložimo s peki papirjem.

4

Na delovno površino položimo list testa, ga premažemo z maslom in pokrijemo z drugim listom. Na spodnjo polovico porazdelimo tretjino nadeva, stranska robova zavihamo navznoter in vse skupaj zvijemo v zavitek.

5

Postopek ponovimo še dvakrat in nato vse zavitke naložimo na pekač. Rumenjak in mleko gladko razžvrkljamo in z njim premažemo zavitke. Pečemo jih na drugi rešetki od spodaj 25 do 30 minut.

6

Medtem za omako šalotko drobno sesekljamo in v kozici stekleno opražimo na preostalem olju. Dodamo med, balzamični kis, portovec in 175 m ribezovega soka ter kuhamo na majhni temperaturi 10 minut.

7

Omako pretlačimo s paličnim mešalnikom, precedimo in zavremo. Gladko razmešamo škrob in preostali sok ter zgostimo omako. Na koncu dodamo še sok rdeče pese ter začinimo s soljo in poprom. Kozico odstavimo s štedilnika in vmešamo preostalo mrzlo maslo (50 g).

8

Pečene zavitke vzamemo iz pečice in pustimo stati nekaj minut. Nato jih narežemo na poljubne kose in postrežemo z omako.

Oceni