Sestavine

  • 4 veliki listi vlečenega testa
  • 70 g masla
  • 250 g pora
  • 350 g gob (šampinjoni, kraljevi ostrigarji)
  • 1 šalotka
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper
  • 50 g pekanov
  • 150 g čedar sira
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici drobtin
  • 1 žlička curryja v prahu
  • 150 g grškega jogurta
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • kajenski poper

Uvod

Ko je štrudelj za sladkanje, se je potrebno potruditi s testom. Jabolka nočejo enakega kot skuta, in pri sezonskih zavitkih so prevelike razlike med marelicami, borovnicami in višnjami, da bi jih odpravili z enakim zvitkom zamrznjenega (kupljenega) testa.

Ko pa je štrudelj glavna jed, ki ima ob sebi sezonsko solato in pikantno, ne vanilijevo, omako, potem pa je glavni nadev. Ker je ta pri slanem štrudlju lahko vedno drugačen, je testo lahko vedno enako, torej kupljeno (vlečeno, za zavitke). Zakaj? Zato, ker lahko tudi testo začinimo - da ne bo prispevalo le oklepa za pečenje, temveč tudi okus za uživanje!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Gobe narežemo na 2 mm debele rezine. Por očistimo, po dolgem prerežemo na polovico in narežemo na 5 mm rezine. Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo. Sir grobo naribamo. Pekane sesekljamo na večje kose.

2

V ponvi segrejemo olje in narezane gobe pražimo na močni vročini 3 minute. Dodamo šalotko in česen, zmanjšamo temperaturo in vse skupaj dušimo še nekaj minut. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom in peteršiljem ter ponev odstavimo s štedilnika.

3

V drugi ponvi segrejmeo 20 g masla in narezani por dušimo na majni vročini 3 do 5 minut. Solimo in popramo ter ga rahlo ohladimo. Preostalo maslo raztopimo v majhni kozici. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

4

List testa premažemo s stopljenim maslom in pokrijemo z drugim listom. Postopek ponovimo še dvakrat in zadnji list prav tako premažemo z maslom.

5

Spodnjo tretjino testa potresemo z gobami, porom, pekani in naribanim sirom ter pri tem pustimo na vsaki strani 5 cm široki prazen rob. Od strani zavihamo navznoter prazna robova in nato testo previdno zvijemo.

6

Zavitek položimo na pekač in premažemo s preostalim maslom. Zmešamo drobtine in curry ter potresemo po vrhu zavitka. Pečemo ga v sredini pečice 35 do 40 minut oz. do zlato rjave barve. Medtem gladko razmešamo jogurt, mezgo in papriko ter začinimo s soljo in kajenskim poprom. Pečeni zavitek pustimo stati 5 minut, nato ga narežemo na kose in serviramo z jogurtovo omako.

Oceni