Zavitek z gobami, porom in pekani
Sestavine
- 4 veliki listi vlečenega testa
- 70 g masla
- 250 g pora
- 350 g gob (šampinjoni, kraljevi ostrigarji)
- 1 šalotka
- 2 stroka česna
- 2 žlici oljčnega olja
- sol, poper
- 50 g pekanov
- 150 g čedar sira
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 2 žlici drobtin
- 1 žlička curryja v prahu
- 150 g grškega jogurta
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1 žlička mlete sladke paprike
- kajenski poper

Gobe narežemo na 2 mm debele rezine. Por očistimo, po dolgem prerežemo na polovico in narežemo na 5 mm rezine. Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo. Sir grobo naribamo. Pekane sesekljamo na večje kose.
V ponvi segrejemo olje in narezane gobe pražimo na močni vročini 3 minute. Dodamo šalotko in česen, zmanjšamo temperaturo in vse skupaj dušimo še nekaj minut. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom in peteršiljem ter ponev odstavimo s štedilnika.
V drugi ponvi segrejmeo 20 g masla in narezani por dušimo na majni vročini 3 do 5 minut. Solimo in popramo ter ga rahlo ohladimo. Preostalo maslo raztopimo v majhni kozici. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.
List testa premažemo s stopljenim maslom in pokrijemo z drugim listom. Postopek ponovimo še dvakrat in zadnji list prav tako premažemo z maslom.
Spodnjo tretjino testa potresemo z gobami, porom, pekani in naribanim sirom ter pri tem pustimo na vsaki strani 5 cm široki prazen rob. Od strani zavihamo navznoter prazna robova in nato testo previdno zvijemo.
Zavitek položimo na pekač in premažemo s preostalim maslom. Zmešamo drobtine in curry ter potresemo po vrhu zavitka. Pečemo ga v sredini pečice 35 do 40 minut oz. do zlato rjave barve. Medtem gladko razmešamo jogurt, mezgo in papriko ter začinimo s soljo in kajenskim poprom. Pečeni zavitek pustimo stati 5 minut, nato ga narežemo na kose in serviramo z jogurtovo omako.