Sestavine

  • 1 žlička sladkih janeževih semen
  • 500 ml mleka
  • 90 g pšeničnega zdroba
  • 3 žlice karamelne kreme (dulche de leche)
  • 2 jajci
  • 30 g sladkorja
  • 1 žlička sveže ali posušene limonine lupine
  • 5 listov želatine
  • 2 žlici limonovega soka
  • sol
  • 200 ml sladke smetane
  • 6 žlic tekoče breskove marmelade
  • sveže borovnice

Uvod

Če še niste poskusili kokosovega flamerija in zdrobovega pudinga, ju boste zdaj. Kajti vse, kar ste do zdaj vedeli o pudingih, boste pozabili, in vse, kar ste grdega rekli o angleški kuhinji, boste vzeli nazaj … Saj flummery, ki je vedno kašast (zdrobov), sploh ni puding, ki mora biti (iz vrečke) vedno gladek, in saj smo angleški recept izboljšali s karamelo in janežem....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 332 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Janeževa semena opražimo v ponvi brez maščobe in jih fino zdrobimo v možnarju. Zavremo mleko, zdrobljeni janež in karamelno kremo. V mleko stresemo zdrob in med stalnim mešanjem kuhamo na majhni vročini 5 minut. Želatino namočimo v mrzli vodi.

2

Kuhani zdrob stresemo v večjo skledo in vanj zamešamo rumenjaka in limonino lupino ter pustimo rahlo ohladiti. V majhni kozici rahlo segrejemo limonov sok, v njem raztopimo ožeto želatino in jo temeljito zamešamo v zdrob.

3

Beljaka in ščepec soli stepemo v sneg, dodamo sladkor in stepamo še 2 minuti. Sladko smetano stepemo. V zdrobovo maso z metlico zamešamo tretjino smetane, preostalo smetano in sneg pa vmešamo previdno s spatulo, da v masi ostane dovolj zraka.

4

Modelčke oplaknemo z mrzlo vodo, napolnimo z zdrobovo maso, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči. Pred serviranjem rob kreme ločimo z ostrim nožem od modelčka. V posodo nalijemo vročo vodo in modelčke na hitro potopimo vanjo. Kremo stresemo na servirne krožnike in okrasimo z breskovo marmelado in borovnicami.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)