Sestavine

  • 200 ml mleka
  • 300 ml kokosovega mleka
  • 3 lističi želatine
  • strok vanilije
  • 140 g sladkorja
  • 80 g pšeničnega zdroba
  • 1 jajce
  • 230 ml sladke smetane
  • granatno jabolko
  • lešnikov crumble (drobljenec)

Uvod

Na trgovski polici pri vašem sosedu je toliko vrečk, da je težko, kajne, izbrati. In malo dalje, v hladilniku, so že v lončkih, da jih lahko prihodnjič uporabite še za jutranje mueslije. Zakaj bi potem sami delali puding?

Zato, ker ste v Šoli okusov! Kjer nam je veliko do tega, da je boljše kot na tekočem traku. Zato za zdrobov puding uporabimo kokosovo mleko in tudi karamelno omako naredimo sami, saj bo dobra še jutri za sladoled (naj bo, on je lahko iz trgovine).

V bistvu pa je vse to skupaj zaradi učne ure o teksturah. Mehko in trdo, hrustljavo in sočno, kremno in drobljivo, kajne, da je tako dosti bolj zanimivo!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 650 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut + čas za hlajenje
 
Postopek
1

Želatino namočimo v mrzli vodi. Zavremo mleko, kokosovo mleko, strok vanilije, 30 g sladkorja in ščepec soli. Z metlico vmešamo zdrob in kuhamo na majhni vročini med mešanjem 5 minut. Jajce ločimo in rumenjak zamešamo v kuhani zdrob. Namočeno želatino dobro ožmemo in zamešamo v vročo zdrobovo maso ter pustimo ohladiti. Vmes večkrat premešamo z metlico.

2

Beljak in 10 g sladkorja stepemo v trdi sneg. 150 ml sladke smetane stepemo. V ohlajeno zdrobovo maso najprej zamešamo smetano in nato še beljakov sneg. Z maso napolnimo modelčke (a 150 ml), jih pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure oz. preko noči.

3

Za karamelno kremo v široki kozici svetlo rjavo karameliziramo 100 g sladkorja, zalijemo s preostalo sladko smetano in gostljato pokuhamo. Pustimo jo ohladiti. Pred serviranjem z ostrim nožemo ločimo puding od modelčka, nato modelček za 40 sekund postavimo do polovice v posodo z vročo vodo in šele nato zdrobov puding zvrnemo na krožnik. Oblijemo s karamelno omako, potresemo s pečkami granatnega jabolka in po želji z lešnikovim drobljencem.

Oceni