Zdrobov puding s kokosom in karamelo
Sestavine
- 200 ml mleka
- 300 ml kokosovega mleka
- 3 lističi želatine
- strok vanilije
- 140 g sladkorja
- 80 g pšeničnega zdroba
- 1 jajce
- 230 ml sladke smetane
- granatno jabolko
- lešnikov crumble (drobljenec)
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 650 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 25 minut + čas za hlajenje
Želatino namočimo v mrzli vodi. Zavremo mleko, kokosovo mleko, strok vanilije, 30 g sladkorja in ščepec soli. Z metlico vmešamo zdrob in kuhamo na majhni vročini med mešanjem 5 minut. Jajce ločimo in rumenjak zamešamo v kuhani zdrob. Namočeno želatino dobro ožmemo in zamešamo v vročo zdrobovo maso ter pustimo ohladiti. Vmes večkrat premešamo z metlico.
Beljak in 10 g sladkorja stepemo v trdi sneg. 150 ml sladke smetane stepemo. V ohlajeno zdrobovo maso najprej zamešamo smetano in nato še beljakov sneg. Z maso napolnimo modelčke (a 150 ml), jih pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure oz. preko noči.
Za karamelno kremo v široki kozici svetlo rjavo karameliziramo 100 g sladkorja, zalijemo s preostalo sladko smetano in gostljato pokuhamo. Pustimo jo ohladiti. Pred serviranjem z ostrim nožemo ločimo puding od modelčka, nato modelček za 40 sekund postavimo do polovice v posodo z vročo vodo in šele nato zdrobov puding zvrnemo na krožnik. Oblijemo s karamelno omako, potresemo s pečkami granatnega jabolka in po želji z lešnikovim drobljencem.