Zelena in rumenjak sous vide s tartufi
Sestavine
- 800 g gomoljne zelene
- 5 vejic timijana
- 1 žlička nastrgane limonine lupine
- 3 žlice oljčnega olja
- poper
- 4 sveža jajca
- 150 g masla
- solni cvet
- 50 g svežih črnih tartufov

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 398 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 30 minut (+ 2 uri 30 minut za kuhanje)
Zeleno dobro umijemo in obrišemo s papirjem do suhega. Na obeh straneh ravno odrežemo konce. Nato gomolj narežemo na 1,5 cm debele rezine. V posodi jih zmešamo z oljem, timijanovimi lističi, limonino lupino in sveže mletim poprom.
V velikem loncu s pomočjo sous vide aparata segrejemo vodo na 85 stopinj. Narezano marinirano zeleno zložimo v vrečko za zamrzovanje, zapremo z zipom in vrečko položimo v ogreto vodo za 1 uro 30 minut.
Vrečko z zeleno vzamemo iz vode in shranimo na krožniku. Iz lonca odlijemo malo vode, dolijemo mrzlo vodo in jo ponovno segrejemo na 64 stopinj. Jajca (z lupino) prevdino položimo v vodo in kuhamo 1 uro.
15 minut pred serviranjem položimo v ogreto vodo tudi vrečko z zeleno. Maslo raztopimo v kozici in segrevamo do svetlo rjave barve.
Jajca posamično ubijemo v majhne skodelice. Na ogrete krožnike naložimo rezine zelene in jih potresemo s solnim cvetom. Z žlico previdno ločimo rumenjak od beljaka in ga položimo v sredino na rezino zelene. Pokapljamo z nekaj žlicami rjavega masla in preko nahobljamo črni tartuf.