Zeleni šparglji s parmezanovimi drobtinami
Sestavine
- 600 g zelenih špargljev
- 10 žlic oljčnega olja
- 2 žlički dijon gorčice
- sok 1/2 limone
- 1 žlica šeri kisa
- 6 jajc
- 80 g grobih drobtin
- 35 g naribanega parmezana
- 2 žlički timijanovih lističev
- 1 strok česna
- 75 ml oljčnega olja
- sol, črni poper
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
- Priporočeno vino: Sauvignon selekcija 2009, M. Simčič
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Drobtine, parmezan, timijan in 75 ml olja temeljito zmešamo ter začinimo s soljo in poprom. Potresemo po peki papirju, s katerim smo obložili pekač ter pečemo v sredini pečice 10 do 12 minut. Vmes nekajkrat premešamo, da se drobtine enakomerno zapečejo. Pečeni drobljenec pustimo ohladiti.
Temperaturo v pečici zvišamo na 220 stopinj. Na pekač naložimo očiščene šparglje, jih pokapljamo s 3 žlicami olja ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. V sredini pečice jih pečemo 5 do 6 minut.
V loncu zavremo vodo, vanjo položimo jajca in kuhamo 5 do 6 minut. Prelijemo jih z mrzlo vodo in previdno olupimo.
Kis, gorčico, limonov sok, 7 žlic olja, sol in poper zmešamo v solatni preliv. Če je pregost, dodamo žlico vode. Kuhana jajca po dolgem prerežemo na polovico.
Na krožnike naložimo pečene šparglje, potresemo s parmezanovimi drobtinami in peteršiljem ter pokapljamo z gorčičnim prelivom. Dodamo še po dve jajčni polovici in takoj serviramo.