Bučke, šitake in šparglji na žaru
Sestavine
- 1 srednje velika bučka
- 10 žlic oljčnega olja
- 2 žlici pinjol
- 2 vejici bazilike
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 burrata (a 125 g)
- 300 g zelenih špargljev
- čilijevi kosmiči
- 200 g šitake gob
- 4 stroki česna
- 50 g masla
- 3 žlice sojine omake
- sol, poper
- oljčno olje z limono
Bučko narežemo po dolžini na zelo tanke rezine, jih prelijemo s 3 žlicami olja, solimo in popramo ter dobro premešamo. Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo.
Šitakam odrežemo peclje in jih zmešamo z dvema žlicama olja. Olupljeni česen drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo maslo, dodamo sesekljani česen ter pražimo na majhni temperaturi, da se česen zmehča in rahlo karamelizira. Dolijemo sojino omako, kuhamo 1 minuto in nato ponev odstavimo s štedilnika.
Špargljem odlomimo oleseneli konec in jih olupimo po spodnji tretjini. Pokapljamo jih z 2 žlicama olja in rahlo solimo.
V majhni skodeli zmešamo marinado iz preostalega olja, limonovega soka in kisa. Solimo in vanjo zamešamo natrgano baziliko in pinjole. Bučke naložimo na servirni krožnik, dodamo narezano burrato in jo po želji pokapljamo z oljčnim oljem z limono.
Na vročem žaru najprej spečemo bučke, jih preložimo v skledo, prelijemo z marinado in premešamo. Bučke naložimo na servirni krožnik, dodamo narezano burrato in jo po želji pokapljamo z oljčnim oljem z limono.
Nato na žaru spečemo šitake, jih naložimo na servirni krožnik in prelijemo s česnovo omako. Na koncu na hitro opečemo še šparglje, jih začinimo s soljo in čilijevimi kosmiči.
Nato na žaru na hitro opečemo še šparglje ter jih začinimo s soljo in čilijevimi kosmiči. Odlična priloga je focaccia z olivami in suhimi paradižniki.