Sestavine

  • 400 g manjšega sladkega krompirja
  • 300 g rdeče pese
  • 1/2 majhne vložene limone (v soli)
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička začimbe Garam Masala
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 200 g grškega jogurta
  • 2 žlici sezamove paste (tahin)
  • 1 žlička javorjevega sirupa
  • 1 žlička limonovega soka
  • sol
  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev

Uvod

Pečenka, kajne, je stalnica, večna jed, vsako nedeljo, vsak praznik, pa še čim večkrat vmes … Toda, ali je res nujno, da je vedno le svinjska in telečja, le na morju tudi ribja (riba v pečici), in nikoli zelenjavna?

Z mesno pečenko je tako: najboljša je drugi dan, isti dan pa je najboljše, kar se je peklo z njo! Torej? Jutri bo nekaj drugega, saj ima Šola okusov dovolj receptov, danes pa bo le zelenjava. Izbor določata letni čas in shramba, toda saj se ve, da je pri vsaki pečenki najboljši - krompir. Ker pa smo Šola okusov, je sladek in spremlja ga majhen skok po svetu. Pri Italijanih smo si sposodili srčke puntarelle v solati, v vzhodnem Sredozemlju pa tahjinijevo pasto za domači jogurt. Kdo pogreša meso?...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 720 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Krompir in rdečo peso olupimo in narežemo na 1 cm debele rezine. Olupljeni česen stisnemo. Slano limono drobno sesekljamo in zmešamo s česnom, garam masalo, soljo in 1 žlico tekočine od vložene limone.

2

Polijemo po narezani zelenjavi, dobro premešamo in stresemo na pekač obložen s papirjem za peko. Zelenjavo poravnamo in pekač postavimo na drugo rešetko od spodaj za 35 do 40 minut. Vmes zelenjavo premešamo.

3

V servirni skodeli zmešamo jogurt, sezamovo pasto, javorjev sirup in limonov sok. Začinimo s soljo in čilijevimi kosmiči. Priloga je lahko zimska solata ali solata iz puntarelle oz. belušne cikorije (slika).

Oceni