Zelenjavne palačinke z lososom in hrenom
Sestavine
- 2 jajci
- 120 ml zelenjavnega fonda
- 200 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- sol, poper
- 70 g ohrovta
- 1 žlica masla
- 70 g korenja
- 1 mlada čebula
- 1 zeleni čili
- 1/2 šopka koriandra
- ogrščično olje za pečenje
- 200 g dimljenega lososa v rezinah
- naribani hren
- kisla smetana
- limona ali limeta

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 12 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: šampanjec Philipponnat Royale Reserve Brut
Ohrovt očistimo in narežemo na tanke rezance. V majhni ponvi segrejemo maslo in pražimo narezani ohrovt 5 minut. Solimo in popramo ter ohladimo. Olupljeno korenje drobno naribamo. Čebulo narežemo na tanke kolobarje. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo. Koriander grobo sesekljamo.
Moko in pecilni prašek zmešamo. V skledi razžvrkljamo jajci in juho, dodamo moko in temeljito premešamo. Nato vmešamo še preostale sestavine ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
V veliki ponvi segrejemo nekaj žlic olja, z žlico zajamemo malo testa, ga položimo v ponev in sploščimo v majhno palačinko. Postopek ponovimo, da imamo v ponvi 6 palačink in jih zlato rjavo spečemo na obeh straneh. Postopek pečenja ponovimo s preostalim testom.
Na vsako palačinko damo kupček kisle smetane, rezino lososa in potresemo z naribanim hrenom. Na servirni krožnik damo še narezano limeto ali limono in takoj postrežemo.