Sestavine

  • 2 jajci
  • 120 ml zelenjavnega fonda
  • 200 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • sol, poper
  • 70 g ohrovta
  • 1 žlica masla
  • 70 g korenja
  • 1 mlada čebula
  • 1 zeleni čili
  • 1/2 šopka koriandra
  • ogrščično olje za pečenje
  • 200 g dimljenega lososa v rezinah
  • naribani hren
  • kisla smetana
  • limona ali limeta

Uvod

Ob takšnih priložnostih, ko se k dobri penini ali šampanjcu v dobri družbi spodobi kaj dobrega tudi prigrizniti, so blini vedno dobra rešitev. Ni pa vedno potrebno, da se držimo ruskega recepta. Manjše, a debelejše, palačinke smo tokrat klasično, z lososom, le obložili, testo za palačinke pa zelenjavno nadgradili. Ker je zimski čas, smo uporabili zelenjavo, ki je bila pri roki, kar nam daje upanje, da boste vi v drugem letnem času poskrbeli za nadaljevanje. Oba, penina in šampanjec, sta bila zelenjavnih blinov vesela!

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: šampanjec Philipponnat Royale Reserve Brut
 
Postopek
1

Ohrovt očistimo in narežemo na tanke rezance. V majhni ponvi segrejemo maslo in pražimo narezani ohrovt 5 minut. Solimo in popramo ter ohladimo. Olupljeno korenje drobno naribamo. Čebulo narežemo na tanke kolobarje. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo. Koriander grobo sesekljamo.

2

Moko in pecilni prašek zmešamo. V skledi razžvrkljamo jajci in juho, dodamo moko in temeljito premešamo. Nato vmešamo še preostale sestavine ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

3

V veliki ponvi segrejemo nekaj žlic olja, z žlico zajamemo malo testa, ga položimo v ponev in sploščimo v majhno palačinko. Postopek ponovimo, da imamo v ponvi 6 palačink in jih zlato rjavo spečemo na obeh straneh. Postopek pečenja ponovimo s preostalim testom.

4

Na vsako palačinko damo kupček kisle smetane, rezino lososa in potresemo z naribanim hrenom. Na servirni krožnik damo še narezano limeto ali limono in takoj postrežemo.

Oceni