Zelenjavni boršč s pivom
Sestavine
- 500 g rdeče pese
- 1 velika čebula
- 200 g korenja
- 200 g gomoljne zelene
- 200 g belega zelja
- 200 g pora
- 3 žlice arašidovega olja
- 2 lovorova lista
- 2 žlički cele kumine
- 1 žlička pekoče dimljene mlete paprike
- 750 ml zelenjavne jušne osnove
- 200 ml piva India Pale Ale
- sol, poper
- šopek svežega koriandra
- rženi kruh z drožmi
- 200 g namaza iz svežega sira
- 2 žlički črne kumine

Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Korenje, rdečo peso, zeleno in krompir olupimo ter narežemo na 1 cm velike kocke. Zelje narežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na manjše kose. Por narežemo na 5 mm debele kolobarje.
V širokem loncu segrejemo olje in čebulo stekleno opražimo. Dodamo vso narezano zelenjavo in jo pražimo na srednji vročini 5 do 7 minut. Dodamo lovor, papriko in kumino, dolijemo juho in kuhamo pokrito na majhni vročini 30 minut. Nato dolijemo pivo in kuhamo še 5 do 10 minut. Na koncu po potrebi začinimo s soljo in poprom.
Medtem kruhove rezine opečemo v toasterju. Premažemo jih s sirovim namazom ter potresemo s koriandrovimi lističi in črno kumino. Še tople serviramo k zelenjavnemu boršču.