Sestavine

  • 500 g rdeče pese
  • 1 velika čebula
  • 200 g korenja
  • 200 g gomoljne zelene
  • 200 g belega zelja
  • 200 g pora
  • 3 žlice arašidovega olja
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlički cele kumine
  • 1 žlička pekoče dimljene mlete paprike
  • 750 ml zelenjavne jušne osnove
  • 200 ml piva India Pale Ale
  • sol, poper
  • šopek svežega koriandra
  • rženi kruh z drožmi
  • 200 g namaza iz svežega sira
  • 2 žlički črne kumine

Uvod

Boršč je najboljše zdravilo za mačka, pravijo Rusi (in Poljaki). A zakaj bi se morali najprej napiti, da bi se potem lahko z njim zdravili? Ko začne mraz kazati zobe in snežinke, je čas za boršč, ne glede na to, kako naporno je bilo sinoči. Zato v Šoli okusov ni klasičnega boršča z obiljem mastnega svinjskega mesa za ”pivnanje” velikih količin vodke, pač pa brezmesni, ki zdravi z okusom - tukaj. Kaj pa, če malo alkohola, ki se bo tako pokuhal, vlijemo kar v boršč?!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Korenje, rdečo peso, zeleno in krompir olupimo ter narežemo na 1 cm velike kocke. Zelje narežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na manjše kose. Por narežemo na 5 mm debele kolobarje.

2

V širokem loncu segrejemo olje in čebulo stekleno opražimo. Dodamo vso narezano zelenjavo in jo pražimo na srednji vročini 5 do 7 minut. Dodamo lovor, papriko in kumino, dolijemo juho in kuhamo pokrito na majhni vročini 30 minut. Nato dolijemo pivo in kuhamo še 5 do 10 minut. Na koncu po potrebi začinimo s soljo in poprom.

3

Medtem kruhove rezine opečemo v toasterju. Premažemo jih s sirovim namazom ter potresemo s koriandrovimi lističi in črno kumino. Še tople serviramo k zelenjavnemu boršču.

Oceni