Zelenjavni čili z bučo
Sestavine
- 100 g rdeče leče
- 100 g bulgurja
- 1 konzerva olupljenih paradižnikov (400 g)
- 80 g sesekljanih orehov
- 1/2 bele čebule
- 2 stroka česna
- 1/2 žličke pekoče dimljene paprike
- 1 žlička sladke paprike
- 1 velik rdeči ali zeleni čili
- 2 g soli
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 250 g hokaido buče
- 1 žlica masla
- 1 konzerva rdečega fižola (400 g)
- črni poper
- 1 žlica sesekljanega peteršilja

Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Paradižnik narežemo na večje kose. Čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. Bučo olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Fižol stresemo na cedilo, ga oplaknemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
V ekonom lonec stresemo paradižnike s sokom vred, čebulo, česen, lečo, bulgur, narezani čili, obe vrsti paprike, sol in jušno osnovo. Pokrijemo, nastavimo na bio kuhanje, počakamo, da zavre, nato zmanjšamo temperaturo in kuhamo 30 minut.
Medtem v kozici segrejemo maslo in narezano bučo pražimo 1 minuto. Dolijemo 3 žlice vode, rahlo solimo in kuhamo pokrito na majhni vročini 12 do 15 minut. Bučo s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladek pire.
Ekonom lonec odkrijemo po navodilu za uporabo ter v zelenjavo zamešamo fižol in bučni pire ter vsxe skupaj ogrejemo.
Pred serviranjem čili potresemo s peteršiljem.
Priloga: kisla smetana ali grški jogurt, avokado in sveže pečeni naan kruh ali popečene tortilje.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še