Sestavine

  • 100 g rdeče leče
  • 100 g bulgurja
  • 1 konzerva olupljenih paradižnikov (400 g)
  • 80 g sesekljanih orehov
  • 1/2 bele čebule
  • 2 stroka česna
  • 1/2 žličke pekoče dimljene paprike
  • 1 žlička sladke paprike
  • 1 velik rdeči ali zeleni čili
  • 2 g soli
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 250 g hokaido buče
  • 1 žlica masla
  • 1 konzerva rdečega fižola (400 g)
  • črni poper
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Ni res, da vsak čili in vedno potrebuje čas. To je dokazal že naš hitri čili, zdaj pa potrjuje še zelenjavni iz ekonom lonca. Z njim je tako malo dela – vse skupaj vržeš v lonec na pritisk, pa je – in še to delo – rezanje, odpiranje konzerv – je tako preprosto, da uvršča zelenjavni čili med fini fast food. Pa četudi iz konzerv …
In ni res, da vsak čili potrebuje meso. Kombinacija stročnic, orehov in buče poskrbi z okusom in teksturo za nadokus, ki ne pogreša ne mesa in ne globine.
In še bio bonus … Ker je zelenjava dosti bolj nežna od mesa, v ekonomu ni potrebno ustvariti največjega pritiska, zato bo dovolj že prva stopnja, kjer piše bio kuhanje.

Tečaj: Chili con carne

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Paradižnik narežemo na večje kose. Čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. Bučo olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Fižol stresemo na cedilo, ga oplaknemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

2

V ekonom lonec stresemo paradižnike s sokom vred, čebulo, česen, lečo, bulgur, narezani čili, obe vrsti paprike, sol in jušno osnovo. Pokrijemo, nastavimo na bio kuhanje, počakamo, da zavre, nato zmanjšamo temperaturo in kuhamo 30 minut.

3

Medtem v kozici segrejemo maslo in narezano bučo pražimo 1 minuto. Dolijemo 3 žlice vode, rahlo solimo in kuhamo pokrito na majhni vročini 12 do 15 minut. Bučo s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladek pire.

4

Ekonom lonec odkrijemo po navodilu za uporabo ter v zelenjavo zamešamo fižol in bučni pire ter vsxe skupaj ogrejemo.
Pred serviranjem čili potresemo s peteršiljem.
Priloga: kisla smetana ali grški jogurt, avokado in sveže pečeni naan kruh ali popečene tortilje.

  • Za nadaljevanje postopka si oglejte še
Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)