Sestavine

  • 250 g olupljenega korenja
  • 300 g olupljene čebule
  • 300 g ostrigarjev
  • 100 g šampinjonov
  • 30 g suhih jurčkov
  • 4 stroki česna
  • 350 g Lušt paradižnikov
  • 120 ml oljčnega olja
  • 70 g miso paste
  • 40 g čilijeve omake Harissa
  • 4 žlice paradižnikve mezge
  • 90 ml sojine omake
  • 1 žlička fino zdrobljene orientalske kumine (kumin)
  • 180 g rjave leče
  • 100 g ješprenjčka
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 160 g kokosove kreme
  • 100 ml rdečega vina
  • sol, poper

Uvod

Bolonjska omaka (bolognese) je le ena, čeprav ima vsaka italijanska babica zanjo svoj najboljši recept. To je pač osnovni mesni ragu, ki ga Italijani uporabljajo za različne pašte, samo za špagete - ne. ”Bolonjski špageti” so izum otroških menijev in neitalijanske kuhinje.

Zato to ni omaga bolognese, čeprav spominja na mesni ragu! Pravzaprav stavimo, da ji bodo vaši jedci zaploskali, ker bodo mislili, kako mesna je. Še ena zmota, torej. Omaka namreč ni mesna, temveč umami!

Zelenjavni ragu iz pečice je najboljši dokaz, da imajo lahko tudi največji mesojedci raje brezmesne jedi, če je v njih tudi umami, peti okus. Oziroma, če ne veste, kaj je umami, potem vam ga bo ta ragu najlepše predstavil.

P.s. Pa imate tudi vi svoj najboljši recept za ragu - brez mesa!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 8 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 45 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 190 stopinj (z ventilatorjem). Korenje, čebulo, paradižnik in ostrigarje narežemo na kocke. Olupljeni česen in suhe jurčke grobo sesekljamo. Vse naštete sestavine po porcijah fino sesekljamo v sekljalniku (blenderju).

2

Sesekljano zelenjavo stresemo v pekač z visokim robom (36 x 28 cm). Dodamo oljčno olje, miso pasto, čilijevo omako, paradižnikovo mezgo, sojino omako in kumin. Temeljito premešamo in pekač postavimo v sredino pečice za 40 minut. Po 20 minutah pečenja zelenjavo premešamo.

3

Temperaturo v pečici zmanjšamo na 180 stopinj (z ventilatorjem). V pekač stresemo rjavo lečo in ješprenjček ter dolijemo 150 ml vode, zelenjavno juho, kokosovo kremo in vino. Temeljito premešamo, pekač pokrijemo z alu folijo in pečemo še 40 minut. Nato folijo odstranimo in pustimo pekač v pečici še 5 minut.

4

Omaka naj pred serviranjem počiva 15 minut. Ragu lahko hranimo v hladilniku 3 dni, zamrznjenega pa 1 mesec. Serviramo ga lahko s testeninami ali polento ali uporabimo za pripravo lazanje z gobami.

Oceni