Sestavine

  • 1 kg paradižnika
  • 500 g debelega korenja
  • 300 g stebelne zelene
  • 250 g čebule
  • 500 g rjavih šampinjonov
  • 250 g koromača
  • 4 lovorovi listi
  • 8 vejic timijana
  • 3 vejice rožmarina
  • 4 žlice olivnega olja
  • 50 g paradižnikove mezge
  • 500 ml rdečega vina
  • sol
  • črni poper

Uvod

Razdelite! Pol buteljke terana v ragu, pol pa v vajina kozarca. Tretjino raguja v lazanjo, vse kar ostane, pa vroče vložite v kozarce, kjer bo počakalo (do 3 mesece) na nove kuharske podvige - na testenine z zelenjavnim ragujem, zelenjavni ragu z zapečenim pire krompirjem, zelenjavno prilogo k steaku, še enkrat lazanjo … Režete enkrat, uživate velikokrat. Ne zamrzujte, temveč vlagajte! Ne nazadnje, tako tudi prej uporabite....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 6 kozarcev (400 ml)
  • Hranilna vrednost: 235 kcal/kozarec
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri
 
Postopek
1

Korenje in čebulo olupimo, zeleno in koromač očistimo ter vse narežemo na zelo drobne kocke (5 mm). Šampinjone drobno sesekljamo. Paradižnik blanširamo, olupimo in prav tako narežemo na kocke.

2

V širokem loncu rahlo segrejemo olje, dodamo čebulo in jo pražimo na srednji temperaturi 5 minut. Dodamo šampinjone in jih med mešanjem pražimo na močni temperaturi 3 minute. Vmešamo paradižnikovo mezgo, malce opražimo in dodamo korenje, koromač in zeleno.

3

Zalijemo z vinom in na močni temperaturi kuhamo toliko časa, da vino skoraj v celoti povre. Dodamo še paradižnik, zelišča in zalijemo z 750 ml vroče vode. Solimo in popramo ter kuhamo odkrito na majhni temperaturi 45 minut.

4

Kozarce za vlaganje (z navojnim pokrovom) umijemo in steriliziramo v vroči pečici ali mikorovalovni pečici. Iz omake odstranimo zelišča. Vroče kozarce napolnimo z ragujem, zapremo in postavimo na glavo na 5 minut. Nato jih ohladimo in shranimo do uporabe v hladilniku. rok trajanja je najmanj 2 meseca.

Oceni