Zelenjavni ragu z gobami
Sestavine
- 1 kg paradižnika
- 500 g debelega korenja
- 300 g stebelne zelene
- 250 g čebule
- 500 g rjavih šampinjonov
- 250 g koromača
- 4 lovorovi listi
- 8 vejic timijana
- 3 vejice rožmarina
- 4 žlice olivnega olja
- 50 g paradižnikove mezge
- 500 ml rdečega vina
- sol
- črni poper
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 6 kozarcev (400 ml)
- Hranilna vrednost: 235 kcal/kozarec
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri
Korenje in čebulo olupimo, zeleno in koromač očistimo ter vse narežemo na zelo drobne kocke (5 mm). Šampinjone drobno sesekljamo. Paradižnik blanširamo, olupimo in prav tako narežemo na kocke.
V širokem loncu rahlo segrejemo olje, dodamo čebulo in jo pražimo na srednji temperaturi 5 minut. Dodamo šampinjone in jih med mešanjem pražimo na močni temperaturi 3 minute. Vmešamo paradižnikovo mezgo, malce opražimo in dodamo korenje, koromač in zeleno.
Zalijemo z vinom in na močni temperaturi kuhamo toliko časa, da vino skoraj v celoti povre. Dodamo še paradižnik, zelišča in zalijemo z 750 ml vroče vode. Solimo in popramo ter kuhamo odkrito na majhni temperaturi 45 minut.
Kozarce za vlaganje (z navojnim pokrovom) umijemo in steriliziramo v vroči pečici ali mikorovalovni pečici. Iz omake odstranimo zelišča. Vroče kozarce napolnimo z ragujem, zapremo in postavimo na glavo na 5 minut. Nato jih ohladimo in shranimo do uporabe v hladilniku. rok trajanja je najmanj 2 meseca.