Zeliščna panakota z mariniranimi šparglji
Sestavine
- šopek svežih zelišč (drobnjak
- pehtran
- krebuljica in kislica)
- 400 g sladke smetane
- 5 listov želatine
- 400 g kisle smetane
- sol
- kajenski poper
- 10 zelenih špargljev
- 5 žlic olivnega olja
- 4 žlice jabolčnega kisa
- 1 žlička jabolčne redukcije (Ruj)
- sveže mleti poper
- 2 žlici opraženih sezamovih semen
- 1 vloženi črni oreh
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 545 ckal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut (+ čas za hlajenje)
- Priporočeno vino: penina Gašper
Zelišča drobno sesekljamo. Želatino namočimo v mrzli vodi. Smetano zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 7 minut. Ožeto želatino raztopimo v smetani, nato vmešamo še kislo smetano in zelišča. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Majhen model za terino obložimo s prozorno folijo (lahko uporabimo tudi 6 majhnih modelčkov, ki jih namastimo z maslom), vanjo vlijemo zeliščno smetano in postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure.
Šparglje očistimo, odrežemo oleseneli spodnji del, po potrebi spodnjo tretjino tudi olupimo in jih nato po dolgem nahobljamo na tanke trakove. Iz olja, kisa in redukcije zmešamo marinado, jo začinimo s soljo in poprom in prelijemo preko špargljev. Prekrijemo jih s prozorno folijo.
Pred serviranjem terino zvrnemo iz modela, odstranimo folijo in jo narežemo na rezine. Na vsaki krožnik naložimo po dve rezini panakote, marinirane šparglje, tanke rezine črnega oreha in potresemo s sezamom.