Zeliščni kruh v plasteh
Sestavine
- 300 ml mleka
- 30 g svežega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 500 g moke
- 1 žlička soli
- 200 g mehkega masla
- šopek peteršilja
- šopek drobnjaka
- 3 stroki česna
- sol poper
- 75 g naribanega pekorino sira ali parmezana

Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 12 kosov
- Hranilna vrednost: 324 kcal/kos
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 2 uri
Mleko rahlo segrejemo, vanj nadrobimo kvas, dodamo sladkor in vse skupaj gladko razmešamo. Zmešamo moko in sol, dodamo mleko in 75 g masla ter vse skupaj v mešalniku zgnetemo v gladko testo. Testo položimo v pomokano posodo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut.
Peteršilj in olupljeni česen drobno sesekljamo. Drobnjak fino narežemo. Maslo z ročnim mešalnikom stepemo do svetle kreme ter vanj zamešamo zelišča in česen. Začinimo s soljo in poprom.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik (45×35 cm). Premažemo ga z zeliščnim maslom in potresemo s 50 g sira. Počez ga razrežemo na 6 enako širokih delov in jih previdno naložimo enega na drugega.
Tako zložene trakove razrežemo na 4 enako velike kose. Nato jih pokončno enega za drugim naložimo v model za peko (30 x 10 cm). Zadnji kos naj bo obrnjen s testom proti steni modela, da se nadev ne bo zažgal. Pustimo vzhajati 30 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Kruh potresemo s preostalim sirom in pečemo na drugi rešetki od spodaj 35 minut. Po 20 minutah pečenja ga rahlo prekrijemo z alu folijo. Pečeni kruh pustimo ohladiti v modelu na rešetki 15 minut, nato ga zvrnemo in po želji čisto ohladimo ali postrežemo še mlačnega.