Sestavine

  • 1 mlado zelje (ca. 500 g)
  • 2 korenja
  • 3 mlade čebule
  • 3 žlice majoneze
  • 1 žlička gorčice
  • 150 g grškega jogurta
  • 2 - 3 žlice limonovega soka
  • 1 žlica tabasco omake
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • sol, poper
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Če je žar, potem naj bo vse z žara, vključno s solato! Vročina, rešetke, dim, vonj sosedov, vse to doda zelju še dodaten okus, ki solato dvigne do idealne priloge na žaru pečenim majhnim klobasam, ki so doma v Nuernbergu, dovolj pa jih imajo tudi v naših trgovinah. Medtem ko bo on klobase nekaj obrnil na vročem žaru, bo ona zrezala zelje in zmešala solato, tako da je to pravzaprav hitri žar. A zato še boljši!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 230 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ 20 minut za mariniranje)
 
Postopek
1

Zelje razrežemo na četrtine in ga na prerezanih straneh premažemo z oljem. Položimo ga na alu folijo s premazano stranjo navzdol ter pečemo pokritega na žaru 20 do 25 minut. Vmes zelje večkrat obrnemo.

2

Majonezo, gorčico, jogurt, limonov sok, tabasco in kis zmešamo v solatni preliv ter začinimo s soljo in poprom. Ohlajenemu zelju odstranimo morebitne zažgane liste, izrežemo trdi kocen in zelje narežemo na zelo tanke trakove ter zmešamo s prelivom.

3

Korenje olupimo in grobo nastrgamo. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. Oboje skupaj s peteršiljem zamešamo v zelje. Še enkrat solimo in popramo ter pred serviranjem zelje pustimo stati 20 minut.

Oceni