Sestavine

  • 1 manjša glava zelja (400 g)
  • 4 mlade čebule
  • 2 stroka česna
  • 50 g svežega ingverja
  • 1 rdeči čili
  • 3 žlice ghee masla
  • 1 žlička kumine v zrnju
  • 200 g kislega zelja
  • 1 žlica dijon gorčice
  • 150 g paradižnikove polpe (sesekljani paradižniki iz konzerve)
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlica dimljene paprike v prahu
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • sol, črni poper
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove
  • 60 g sušenih paradižnikov v olju
  • 200 g fileja dimljene postrvi

Uvod

Zunaj se redno umivamo. Kaj pa znotraj? Včasih se je tudi tam dobro očistiti. Ne nazadnje tudi zato, ker je stranski učinek takšnega telesnega čiščenja nekaj (deka)gramov manj naslednje jutro na tehtnici. No, takrat vedno prav pride zeljna juha … Toda ne vedno enaka, prosim! Saj jih je v Šoli okusov že kar nekaj, a saj jih nikoli ni preveč. Ta vam bo še posebej všeč, ker ni (dietno) dolgočasna, je pa vseeno učinkovita!

Sladko-kisla ni, ker bi bila pod kitajsko-jušnim vplivom, temveč zato, ker kombinira zadnje zimsko (kislo) zelje s prvim spomladanskim mladim (torej sladkim). In ker se je pomlad šele začela, smo juho obogatili z dimljeno postrvjo, ki ji ni mar za letne čase, zato priskoči na pomoč vedno takrat, ko je najbolj potrebno. Tudi čiščenje mora biti okusno!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Zelje razrežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na tanke trakove. Mladi čebuli odrežemo zelenje in ga shranimo. Bele dele narežemo na tanke trakove. Olupljeni česen in ingver drobno sesekljamo. Čili razpolovimo, odstranimo semena in ga drobno sesekljamo.

2

V širokem loncu segrejemo ghee maslo, dodamo čebulo, česen, ingver in kumino ter pražimo 2 minuti na srednji vročini. Dodamo kislo in sladko zelje, dušimo 10 minut, vmešamo gorčico, paradižnikovo polpo, kis, papriko v prahu in paradižnikovo mezgo in malce popražimo.

3

Zalijemo z juho in kuhamo na srednji vročini 15 minut. Medtem postrvjemu fileju odstranimo kožo in morebitne kosti. Narežemo ga na manjše kose. Zelene dele mlade čebule narežemo na 2 mm debele trakove. Sušene paradižnike narežemo na večje kose.

4

Juho naložimo v globoke krožnike in potresemo z mlado čebulo, sušenimi paradižniki in dimljeno postrvjo.

Oceni