Sestavine

  • 350 g mladega zelja
  • 130 g korenja
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 jabolko
  • sok 1/2 limone
  • 150 g majoneze
  • 3 žlice naribanega hrena (iz kozarca)
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • črni poper in kajenski poper

Uvod

Coleslaw ni ameriška priloga k puranu za zahvalni dan, temveč stara nizozemska zeljna solata koolsla. Ker pa je odjadrala čez lužo, je v njej preveč maščobe, sladkorja, soli in postanosti. Zato smo jo osvežili.

Prvič, majoneza mora biti domača. Drugič, za kislino poskrbi le limona. Tretjič, seveda nobenega sladkorja. Četrtič, seveda slovenska jabolka. In petič, solato zmešajte šele tik pred zdajci....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 455 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Zelje razrežemo na četrtine, odrežemo trdi kocen in liste narežemo na tanke trakove. Olupljeno korenje narežemo na tanke palčke (julienne tehnika rezanja) in jih zamešamo v zelje. Potresemo s soljo in sladkorjem, temeljito pregnetemo in pustimo stati 30 minut.

2

Jabolko razrežemo na četrtine, izrežemo sredico in prečno narežemo na tanke rezine. Pokapljamo jih z limonovim sokom.

3

V veliki skledi zmešamo majonezo, hren in peteršilj. Zelje s korenjem dobro ožmemo in stresemo v skledo. Dodamo še jabolka in vse dobro premešamo. Solato začinimo s soljo, sveže mletim poprom in kajenskim poprom.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)