Sestavine

  • 300 g koničastega zelja
  • 1 čebula
  • 50 ml ogrščičnga olja
  • 1/2 žličke kumine v zrnju
  • 200 g kisle smetane
  • 1 rumenjak
  • sol, poper
  • 1 strok česna
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 6 rezin slanine
  • 150 g sušenih testeninskih krpic
  • 2 žlici nadrobljene ocvrte čebule

Uvod

Nor na zeljne krpice … Zato en recept ni dovolj. Na rdeče so tukaj, gratinirane tukaj, zdaj pa še te, ki so na belo. Vas na kaj spominjajo? Pri carbonari je smetana prepovedana – z njo si pomagajo le v slabih receptih in gostilnah -, tukaj pa je dobrodošla. Z njo so zeljne krpice, ki s svojo preprostostjo in značilnim nadokusom ”sladkega” zelja, v katerem ne sme manjkati kumine, še bolj jed – za dušo!

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Zelje razrežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na 1 cm široke trakove. Čebulo narežemo na tanke kolobarje. V majhni ponvi segrejemo olje in pražimo narezano čebulo na srednji vročini do zlato rjave barve. Ocvrto čebulo odcedimo na kuhinjskem papirju.

2

Veliko ponec segrejemo, vanjo naložimo slanino in jo previdno hrustljavo opečemo. Poberemo jo iz ponve ter vanjo stresemo narezano zelje in kumino. Pražimo 7 do 10 minut, nato ga začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

3

V lončku gladko zmešamo kislo smetano, rumenjak in stisnjeni česen. Solimo in popramo. Medtem skuhamo testenine na zob (al dente) in jih dobro odcedimo.

4

V zelje zamešamo kuhane testenine in kislo smetano z rumenjakom. Med mešanjem vse skupaj segrevamo na majhni vročini 2 minuti. Slanino nadrobimo na manjše kose ter polovico skupaj s peteršiljem in ocvrto čebulo zamešamo v zeljne krpice. Zeljne krpice pred serviranjem potresemo s preostalo slanino in drobljeno ocvrto čebulo.

Oceni