Zeljne krpice s smetano in slanino
Sestavine
- 300 g koničastega zelja
- 1 čebula
- 50 ml ogrščičnga olja
- 1/2 žličke kumine v zrnju
- 200 g kisle smetane
- 1 rumenjak
- sol, poper
- 1 strok česna
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 6 rezin slanine
- 150 g sušenih testeninskih krpic
- 2 žlici nadrobljene ocvrte čebule
Zelje razrežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na 1 cm široke trakove. Čebulo narežemo na tanke kolobarje. V majhni ponvi segrejemo olje in pražimo narezano čebulo na srednji vročini do zlato rjave barve. Ocvrto čebulo odcedimo na kuhinjskem papirju.
Veliko ponec segrejemo, vanjo naložimo slanino in jo previdno hrustljavo opečemo. Poberemo jo iz ponve ter vanjo stresemo narezano zelje in kumino. Pražimo 7 do 10 minut, nato ga začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
V lončku gladko zmešamo kislo smetano, rumenjak in stisnjeni česen. Solimo in popramo. Medtem skuhamo testenine na zob (al dente) in jih dobro odcedimo.
V zelje zamešamo kuhane testenine in kislo smetano z rumenjakom. Med mešanjem vse skupaj segrevamo na majhni vročini 2 minuti. Slanino nadrobimo na manjše kose ter polovico skupaj s peteršiljem in ocvrto čebulo zamešamo v zeljne krpice. Zeljne krpice pred serviranjem potresemo s preostalo slanino in drobljeno ocvrto čebulo.