Zeljne krpice
Sestavine
- 220 g semoline (pšenična durum moka)
- 2 jajci
- 600 g mladega belega zelja
- 2 majhni čebuli
- 2 stroka česna
- 4 žlice sončničnega olja
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- 1 žlička posušenega majarona
- 1/2 žličke mlete kumine
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 200 ml zelenjavne jušne osnove
- sol, poper
- kajenski poper
- 100 g dimljene slanine
- 2 žlici ocvrte čebule
- sveži drobnjak

Semolino, razžvrkljani jajci in 1/4 žličke soli zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v prozorno folijo in pustimo počivati v hladilniku 1 uro. Nato testo tanko razvaljamo, razrežemo na 2 cm velike krpice in malce pomokamo, da se ne sprimejo.
Zelje razrežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na 2 cm velike kose. Olupljeno čebulo narežemo na tanke trakove, česen pa na tanke rezine. V široki posodi segrejemo olje, dodamo česen in čebulo ter pražimo na majhni vročini 2 minuti.
Dodamo mleto papriko, sladkor, kumino in majaron, popražimo in dolijemo kis. Začinimo s soljo, poprom in kajenskim poprom, dolijemo juho in kuhamo na srednji vročini 7 minut. Nato posodo odstavimo s štedilnika.
Slanino narežemo na majhne kocke in jo hrustljavo opražimo v ponvi brez maščobe. Krpice kuhamo v vreli slani vodi 2 minuti, jih precedimo, vmešamo v sladko zelje in vse skupaj dobro segrejemo. Na ogrete krožnike naložimo zeljne krpice in potresemo s hrustljavo slanino, ocvrto čebulo in drobnjakom.