Zeljne krpice
Sestavine
- 220 g semoline (pšenična durum moka)
- 2 jajci
- 600 g mladega belega zelja
- 2 majhni čebuli
- 2 stroka česna
- 4 žlice sončničnega olja
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- 1 žlička posušenega majarona
- 1/2 žličke mlete kumine
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 200 ml zelenjavne jušne osnove
- sol, poper
- kajenski poper
- 100 g dimljene slanine
- 2 žlici ocvrte čebule
- sveži drobnjak
Uvod
Zakaj je za zeljne krpice potrebno v Šolo okusov, če pa je to tako star recept, da ga je zapisala že Felicita Kalinšek (Slovenska kuharica)? Ravno zato! Zato, ker je to tako dobra jed, da je ne smemo prepustiti pozabi, in ker je recept tako star, da ga ne smemo v sedanji čas dobesedno prenesti. Torej smo ga pomladili.
P.s. Čeprav so za zeljne krpice dobri tudi kupljeni bleki, pa niso za Šolo okusov … Torej jih ”morate” narediti sami. Saj znate, 100 gramov moke in 1 jajce na osebo, tako da malo ostane še večerjo.
- Kategorija: Pomlad, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Semolino, razžvrkljani jajci in 1/4 žličke soli zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v prozorno folijo in pustimo počivati v hladilniku 1 uro. Nato testo tanko razvaljamo, razrežemo na 2 cm velike krpice in malce pomokamo, da se ne sprimejo.
Zelje razrežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na 2 cm velike kose. Olupljeno čebulo narežemo na tanke trakove, česen pa na tanke rezine. V široki posodi segrejemo olje, dodamo česen in čebulo ter pražimo na majhni vročini 2 minuti.
Dodamo mleto papriko, sladkor, kumino in majaron, popražimo in dolijemo kis. Začinimo s soljo, poprom in kajenskim poprom, dolijemo juho in kuhamo na srednji vročini 7 minut. Nato posodo odstavimo s štedilnika.
Slanino narežemo na majhne kocke in jo hrustljavo opražimo v ponvi brez maščobe. Krpice kuhamo v vreli slani vodi 2 minuti, jih precedimo, vmešamo v sladko zelje in vse skupaj dobro segrejemo. Na ogrete krožnike naložimo zeljne krpice in potresemo s hrustljavo slanino, ocvrto čebulo in drobnjakom.