Zlatovščica na žaru, majoneza s pistacijami
Sestavine
- 4 večje zlatovščice ali postrvi
- 1 bio limona
- 4 vejice pehtrana
- 4 žlice oljčnega olja
- 60 g olupljenih nepraženih pistacij
- 15 g drobnjaka
- 1 žlička gorčice
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 2 rumenjaka
- 6 do 8 žlic arašidovega olja
- kajenski poper
- sol, sveže mleti črni poper
- 700 g majhnega krompirja
- 4 do 6 žlic oljčnega olja z limono Oljčno olje z limono
- solni cvet
Limono narežemo na 5 mm debele rezine. Očiščene postrvi obrišemo do suhega, solimo in vsaki v trebušno odprtino položimo vejico pehtrana in dve polovični rezini limone.
Pistacije drobno sesekljamo in opražimo v ponvi brez maščobe. Narezani drobnjak, pistacije, gorčico, rumenjaka in kis v blenderju sesekljamo ter med miksanjem počasi dolivamo arašidovo olje, da nastane gosta majoneza. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Olupljeni krompir kuhamo v slani vodi 12 do 15 minut, odcedimo in shranimo na toplem v loncu. Pred serviranjem ga z vilico malo potlačimo, pokapljamo z oljčnim oljem z limono in potresemo s solnim cvetom.
Postrvi premažemo z oljčnim oljem in hrustljavo spečemo na litoželezni plošči na žaru. Serviramo jih s pistacijevo majonezo, krompirjem in paradižnikovo solato.