Zmrzlina bele čokolade z rabarbaro
Sestavine
- 60 g kandirane pomaranče (orangeat)
- 60 g kandirane limone (zitronat)
- 50 ml pomarančnega likerja
- 60 g bele karamelne čokolade
- 75 g masla
- 80 g maslenih piškotov
- 80 g makadamija oreščkov
- 100 g bele čokolade
- 3 jajca
- 80 g sladkorja
- 1 žlička vanilijeve arome
- 200 ml mleka
- sol
- 200 g mascarpone sira
- 400 ml sladke smetane
- 6 velikih jagod
- 350 g rabarbare
- 40 g rjavega sladkorja
- 1 žlica limonovega soka
- 2 žlici grenadine sirupa
- 2 žlici mandljevega likerja (Amaretto)
- 2 žlici sesekljaneih pistacij

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 12 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Drobno narezano kandirano pomarančno in limono prelijemo s pomarančnim likerjem in pustimo pokrito stati preko noči.
Model (20 x 20 cm) obložimo s peki papirjem. Belo karamelno čokolado in maslo narežemo na kocke, stresemo v kozico in jo postavimo nad lonec z vročo vodo. Med mešanjem čokolado in maslo raztopimo.
Piškote zdrobimo v drobtine in oreščke grobo zmeljemo v blenderju. Oboje in stopljeno čokolado zmešamo, stresemo v model, temeljito potlačimo in postavimo v hladilnik.
Za zmrzlino belo čokolado raztopimo nad soparo. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. V kovinski skledi zmešamo rumenjake, 80 g sladkorja, vanilijevo aromo, mleko in ščepec soli. Postavimo jo nad lonec z vrelo vodo in stepamo z metlico približno 5 do 7 minut, da dobimo gosto kremo. Vmešamo stopljeno čokolado in pustimo ohladiti, vmes večkrat premešamo.
V ohlajeno jajčno kremo zamešamo mascarpone. Ločeno trdo stepemo sladko smetano in beljake. V mascarpone maso najprej rahlo zamešamo beljake, nato smetano in na koncu namočeno kandirano sadje s tekočino vred. Kremo porazdelimo po piškotnem dnu, poravnamo in postavimo v zamrzovalnik za 1 uro.
Jagode narežemo na 5 mm debele rezine in jih porazdelimo po rahlo zamrznjeni kremi. Nato kremo ponovno damo v zamrzovalnik za najmanj 7 ur ali preko noči.
Rabarbaro očistimo in narežemo na 1 cm debele rezine. V lonec stresemo narezano rabarbaro in rjavi sladkor, dodamo limonov sok, mandljev liker in 50 ml vode ter vse skupaj zavremo. Kuhamo na majhni vročini 3 do 4 minute in pazimo, da rabarbara ostane čvrsta. Po želji lahko omako zgostimo s 1/2 žličke jedilnega škroba. Rabarbarin kompot ohladimo.
Zmrzlino vzamemo iz zamrzovalnika 15 minut pred serviranjem. Narežemo jo na kocke in vsako potresemo s pistacijami. Serviramo z rabarbarinim kompotom.