Sestavine

  • 60 g kandirane pomaranče (orangeat)
  • 60 g kandirane limone (zitronat)
  • 50 ml pomarančnega likerja
  • 60 g bele karamelne čokolade
  • 75 g masla
  • 80 g maslenih piškotov
  • 80 g makadamija oreščkov
  • 100 g bele čokolade
  • 3 jajca
  • 80 g sladkorja
  • 1 žlička vanilijeve arome
  • 200 ml mleka
  • sol
  • 200 g mascarpone sira
  • 400 ml sladke smetane
  • 6 velikih jagod
  • 350 g rabarbare
  • 40 g rjavega sladkorja
  • 1 žlica limonovega soka
  • 2 žlici grenadine sirupa
  • 2 žlici mandljevega likerja (Amaretto)
  • 2 žlici sesekljaneih pistacij

Uvod

Ni dvoma, da je sladoled najbolj priljubljena sladica, vsaj v vročih dneh, na svetu. In zato je ponudba sladoleda dobesedno na vsakem vogalu in v vsaki trgovini tako pestra, da se z njim res ni potrebno ukvarjati v domači kuhinji. Vsak ima svojega priljubljenega slaščičarja in v vsakem domačem zamrzovalniku je na zalogi kakšen lonček industrijskega sladoleda. Torej?

Vseeno pa so časi sladolednih kup, ko je bilo na čim več kroglic potrebno nabrizgati le čim več sladke smetane, že minili. Saj dejansko je sladoled ulična jed, zato sta doma lahko kornet in lučka le otroška podkupnina, dobro domače kosilo pa je v vročih dneh potrebno podkupiti z dobro - zmrznjeno sladico. Tukaj nastopijo zmrzline, ki segajo od francoskih zmrznjenih parfejev (parfait) do italijanskih polzmrznjenih semifredov (semifreddo).

Namesto korneta smo zmrzlini naredili dno, ki je tako uporabno, da se zmrzlina lahko spreminja in ponavlja. Prvič smo v njej zamrznili jagode, drugič smo ji v slogu sicilijanske kasate (cassate) dodali kandirano sadje, tretjič smo ji dodali kompot iz rabarbare … Zdaj ste pa Vi na vrsti!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Drobno narezano kandirano pomarančno in limono prelijemo s pomarančnim likerjem in pustimo pokrito stati preko noči.

2

Model (20 x 20 cm) obložimo s peki papirjem. Belo karamelno čokolado in maslo narežemo na kocke, stresemo v kozico in jo postavimo nad lonec z vročo vodo. Med mešanjem čokolado in maslo raztopimo.

3

Piškote zdrobimo v drobtine in oreščke grobo zmeljemo v blenderju. Oboje in stopljeno čokolado zmešamo, stresemo v model, temeljito potlačimo in postavimo v hladilnik.

4

Za zmrzlino belo čokolado raztopimo nad soparo. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. V kovinski skledi zmešamo rumenjake, 80 g sladkorja, vanilijevo aromo, mleko in ščepec soli. Postavimo jo nad lonec z vrelo vodo in stepamo z metlico približno 5 do 7 minut, da dobimo gosto kremo. Vmešamo stopljeno čokolado in pustimo ohladiti, vmes večkrat premešamo.

5

V ohlajeno jajčno kremo zamešamo mascarpone. Ločeno trdo stepemo sladko smetano in beljake. V mascarpone maso najprej rahlo zamešamo beljake, nato smetano in na koncu namočeno kandirano sadje s tekočino vred. Kremo porazdelimo po piškotnem dnu, poravnamo in postavimo v zamrzovalnik za 1 uro.

6

Jagode narežemo na 5 mm debele rezine in jih porazdelimo po rahlo zamrznjeni kremi. Nato kremo ponovno damo v zamrzovalnik za najmanj 7 ur ali preko noči.

7

Rabarbaro očistimo in narežemo na 1 cm debele rezine. V lonec stresemo narezano rabarbaro in rjavi sladkor, dodamo limonov sok, mandljev liker in 50 ml vode ter vse skupaj zavremo. Kuhamo na majhni vročini 3 do 4 minute in pazimo, da rabarbara ostane čvrsta. Po želji lahko omako zgostimo s 1/2 žličke jedilnega škroba. Rabarbarin kompot ohladimo.

8

Zmrzlino vzamemo iz zamrzovalnika 15 minut pred serviranjem. Narežemo jo na kocke in vsako potresemo s pistacijami. Serviramo z rabarbarinim kompotom.

Oceni