Sestavine

  • 150 g sladkorja
  • sok 1/2 limone
  • 50 g oluščenega sezama
  • 4 rumenjaki
  • 2 cl pomarančnega likerja (Cointreau)
  • 2 žlički ingverjeve paste (ali 1 žlička naribanega ingverja)
  • 250 ml sladke smetane
  • 2 beljaka
  • 400 g rabarbare
  • 20 g ingverja
  • 200 ml pomarančnega soka
  • 50 ml grenadine sirupa
  • 80 ml javorjevega sirupa
  • 2 žlički jedilnega škroba
  • sveže jagode

Uvod

Nič ni lažjega kot se sprehoditi do prvega sladoledarja, saj je takoj na prvem vogalu, zato se do doma ne bo nič stopilo. In je sladica z rabarbaro in jagodami že gotova. Toda nič ni boljšega, kot začeti že dan prej in narediti zmrzlino, ki se je ne da kupiti pri nobenem sladoledarju. Odločite se....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 8 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za zamrzovanje)
  • Priporočeno vino: Valentino 2003, Batič
 
Postopek
1

Za krokant v kozici karameliziramo 50 g sladkorja in limonov sok. Z leseno kuhalnico vmešamo sezam, ga pražimo na majhni temperaturi 2 minuti in ga stresemo na peki papir na pekaču. Pokrijemo z drugim listom peki papirja in krokant tanko razvaljamo ter pustimo ohladiti. Nato ohlajeni krokant drobno narežemo.

2

Rumenjake, 50 g sladkorja in likerjem gladko razmešamo v kovinski posodi, jo postavimo nad posodo, v kateri smo zavreli malo vode ter z metlico stepamo do goste kreme. Rumenjakovo kremo med mešanjem ohladimo in vanjo zamešamo ingverjevo pasto.

3

Smetano trdo stepemo. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v kremasti sneg. V rumenjakovo kremo najprej zamešamo stepeno smetano, nato pa še krokant in sneg. Z maso napolnimo silikonske modele ali pa model za terino, ki smo jo obložili s prozorno folijo. Postavimo v zamrzovalnik za najmanj 12 ur.

4

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Rabarbaro očistimo, poševno narežemo na 3 cm dolge kose in zložimo v ognjevarno posodo. Ingver olupimo in narežemo na tanke rezine. Zavremo pomarančni sok, grenadine in javorjev sirup ter pustimo vreti 1 minuto. Jedilni škrob gladko razmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo omako.

5

Z omako prelijemo rabarbaro, pokrijemo z alu folijo in postavimo v sredino pečice za 15 minut. Vmes rabrabaro previdno premešamo, da ne razpade. Pustimo jo ohladiti v posodi.

6

Pred serviranjem jagode narežemo na rezine. Zmrzlino narežemo na rezine ali pa jo zvrnemo iz modelov. Na krožniku jo okrasimo z narezanimi jagodami in kompotom rabarbare.

Oceni