Zmrzlina s sezamovim krokantom
Sestavine
- 150 g sladkorja
- sok 1/2 limone
- 50 g oluščenega sezama
- 4 rumenjaki
- 2 cl pomarančnega likerja (Cointreau)
- 2 žlički ingverjeve paste (ali 1 žlička naribanega ingverja)
- 250 ml sladke smetane
- 2 beljaka
- 400 g rabarbare
- 20 g ingverja
- 200 ml pomarančnega soka
- 50 ml grenadine sirupa
- 80 ml javorjevega sirupa
- 2 žlički jedilnega škroba
- sveže jagode

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 8 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za zamrzovanje)
- Priporočeno vino: Valentino 2003, Batič
Za krokant v kozici karameliziramo 50 g sladkorja in limonov sok. Z leseno kuhalnico vmešamo sezam, ga pražimo na majhni temperaturi 2 minuti in ga stresemo na peki papir na pekaču. Pokrijemo z drugim listom peki papirja in krokant tanko razvaljamo ter pustimo ohladiti. Nato ohlajeni krokant drobno narežemo.
Rumenjake, 50 g sladkorja in likerjem gladko razmešamo v kovinski posodi, jo postavimo nad posodo, v kateri smo zavreli malo vode ter z metlico stepamo do goste kreme. Rumenjakovo kremo med mešanjem ohladimo in vanjo zamešamo ingverjevo pasto.
Smetano trdo stepemo. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v kremasti sneg. V rumenjakovo kremo najprej zamešamo stepeno smetano, nato pa še krokant in sneg. Z maso napolnimo silikonske modele ali pa model za terino, ki smo jo obložili s prozorno folijo. Postavimo v zamrzovalnik za najmanj 12 ur.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Rabarbaro očistimo, poševno narežemo na 3 cm dolge kose in zložimo v ognjevarno posodo. Ingver olupimo in narežemo na tanke rezine. Zavremo pomarančni sok, grenadine in javorjev sirup ter pustimo vreti 1 minuto. Jedilni škrob gladko razmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo omako.
Z omako prelijemo rabarbaro, pokrijemo z alu folijo in postavimo v sredino pečice za 15 minut. Vmes rabrabaro previdno premešamo, da ne razpade. Pustimo jo ohladiti v posodi.
Pred serviranjem jagode narežemo na rezine. Zmrzlino narežemo na rezine ali pa jo zvrnemo iz modelov. Na krožniku jo okrasimo z narezanimi jagodami in kompotom rabarbare.