Sestavine

  • 2 jajci
  • 4 rumenjaki
  • 100 g sladkorja
  • 125 ml limoncella (italijanski limonov liker)
  • 250 g sladke smetane
  • 150 ml rdečega vina
  • 75 ml rdečega porta
  • 1 pomaranča
  • 1 cimetova palčka
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 300 g borovnic
  • 100 g masla
  • 75 g rjavega sladkorja
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 140 g moke
  • vanilijev sladkor
  • 60 g kokosovih kosmičev
  • sol

Uvod

Poletna večerna osvežitev! Svežina limone in hlad parfaita (zmrzline), odlična kombinacija, ki jo poletno, barvno in ”začimbno” še nadgradi borovničev ragu. Ragu? Seveda, v Šoli okusov ne delamo površno, zato se je za pravo jed potrebno potruditi tudi z dodatki. Če je zunaj zelo vroče, bo takšna gostljata omaka ohlajena, če pa že malo zahladi, pa lahko nekaj njene topline kar začne topiti parfait iz italijanskega limonovega likerja. Za hrustljavost in malce eksotike pa poskrbi kokosov drobljenec.

 ...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 oseb
  • Hranilna vrednost: 575 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Jajci, rumenjake, 50 g sladkorja in limoncello zmešamo v skledi za stepanje, jo postavimo na ustrezen lonec z rahlo brbotajočo vodo in jajčno maso z metlico stepamo nad soparo 4 minute. Skledo postavimo v mrzlo vodo in stepamo še 3 minute, da se krema ohladi. Previdno vmešamo stepeno sladko smetano in maso vlijemo v model za tarte, ki smo ga obložili s prozorno folijo. Postavimo v zamrzovalnik za 5 ur.

2

Za borovničev ragu jedilni škrob gladko razmešamo s 3 žlicami rdečega vina. Preostali sladkor rjavo karameliziramo v loncu, dolijemo preostalo vino in port, iztisnjen pomarančni sok, cimet in ščepec soli ter kuhamo 10 minut. Zgostimo z jedilnim škrobom, kuhamo še 2 minuti in rahlo ohladimo. Vmešamo borovnice in ragu pustimo ohladiti na sobni temperaturi.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj. V testo zgnetemo maslo, rjavi sladkor, pecilni prašek, moko, vanilijev sladkor, kokosove kosmiče in ščepec soli, testo nadrobimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in postavimo v sredino pečice za 10 minut oz. do zlato rjave barve. Drobljenec ohladimo.

4

Zmrzlino vzamemo iz zamrzovalnika 10 minut pred serviranjem. Narežemo jo na kose in jo na krožniku prelijemo z borovničevim ragujem in ob strani potresemo s kokosovim drobljencem.

Oceni