Limoncello zmrzlina in borovnice
Sestavine
- 2 jajci
- 4 rumenjaki
- 100 g sladkorja
- 125 ml limoncella (italijanski limonov liker)
- 250 g sladke smetane
- 150 ml rdečega vina
- 75 ml rdečega porta
- 1 pomaranča
- 1 cimetova palčka
- 1 žlica jedilnega škroba
- 300 g borovnic
- 100 g masla
- 75 g rjavega sladkorja
- 1 žlička pecilnega praška
- 140 g moke
- vanilijev sladkor
- 60 g kokosovih kosmičev
- sol

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 8 oseb
- Hranilna vrednost: 575 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Jajci, rumenjake, 50 g sladkorja in limoncello zmešamo v skledi za stepanje, jo postavimo na ustrezen lonec z rahlo brbotajočo vodo in jajčno maso z metlico stepamo nad soparo 4 minute. Skledo postavimo v mrzlo vodo in stepamo še 3 minute, da se krema ohladi. Previdno vmešamo stepeno sladko smetano in maso vlijemo v model za tarte, ki smo ga obložili s prozorno folijo. Postavimo v zamrzovalnik za 5 ur.
Za borovničev ragu jedilni škrob gladko razmešamo s 3 žlicami rdečega vina. Preostali sladkor rjavo karameliziramo v loncu, dolijemo preostalo vino in port, iztisnjen pomarančni sok, cimet in ščepec soli ter kuhamo 10 minut. Zgostimo z jedilnim škrobom, kuhamo še 2 minuti in rahlo ohladimo. Vmešamo borovnice in ragu pustimo ohladiti na sobni temperaturi.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. V testo zgnetemo maslo, rjavi sladkor, pecilni prašek, moko, vanilijev sladkor, kokosove kosmiče in ščepec soli, testo nadrobimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in postavimo v sredino pečice za 10 minut oz. do zlato rjave barve. Drobljenec ohladimo.
Zmrzlino vzamemo iz zamrzovalnika 10 minut pred serviranjem. Narežemo jo na kose in jo na krožniku prelijemo z borovničevim ragujem in ob strani potresemo s kokosovim drobljencem.