Zmrzlina z oreščki in suhim sadjem
Sestavine
- 25 g pistacij
- 25 g olupljenih lešnikov
- 25 g ameriških orehov
- 75 g mešanega suhega sadja (datlji, marelice, hruške)
- 4 rumenjaki
- 1 beljak
- 50 g sladkorja
- 1 žlica vanilijevega sladkorja
- 250 g mascarpone sira
- 1 žlička limonovega soka
- 250 g sladke smetane
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 8 oseb
- Hranilna vrednost: 485 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ 5 ur za hlajenje)
Model za pecivo (25 x 10 cm) rahlo navlažimo z vodo in obložimo s prozorno folijo. Vse oreščke in suho sadje drobno narežemo ter enakomerno potresemo po dnu modela.
Rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor zmešamo v skledi, jo postavimo nad lonec z vročo vodo in v sopari stepamo z metlico do svetle kreme. Skledo odstavimo z lonca in mešamo še toliko časa, da se krema ohladi.
Beljak in limonov sok stepemo v sneg. Sladko smetano ne pretrdo stepemo. V rumenjakovo kremo z metlico zamešamo mascarpone, nato pa še beljakov sneg in stepeno smetano.
Z maso napolnimo model, ga prekrijemo s prozorno folijo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 5 ur. Pred serviranjem zmrzlino vzamemo iz zamrzovalnika, jo stresemo iz modela, odstranimo folijo in pustimo stati 10 minut. Narežemo jo na rezine in serviramo s figami v portu.
Za fige v portu karameliziramo 4 žlice sladkorja, dolijemo 125 ml rdečega portovca (alternativa je prošek, marsala) in pustimo kuhati na majhni temperaturi, da se karamelizirani sladkor stopi. 4 fige razrežemo na krhlje, prelijemo s karameliziranim portom in pustimo ohladiti.