Zobatec v solni skorji s poprom
Sestavine
- 1 zobatec z luskami (70 dag)
- 1 majhna bio limona
- 1,5 kg grobe morske soli (neobdelane)
- 3 žlice popra (sečuan, malabar, tasmanski)
- 3 beljaki
- 8 vijoličnih krompirjev
- 3 žlice masla
- solni cvet

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut
- Priporočeno vino: Debit Lučica 2017, Bibich
Neolupljeni krompir kuhamo do mehkega v slani vodi. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Poper grobo zdrobimo v možnarju in ga zmešamo s soljo. Beljake rahlo stepemo z vilicami in zamešamo v sol.
Ribo obrišemo do suhega in pazimo, da ne odstranimo lusk. Limono narežemo na tanke rezine, ki jih naložimo v ribji trebuh. Sol dobro zmešamo z beljakom, ki ga rahlo razžvrkljamo z dvema žlicama hladne vode.
Na naoljeni pekač stresemo polovico soli, nanjo položimo ribo in po njej porazdelimo preostalo sol. Rahlo jo pritisnemo ob ribo, enakomerno poravnamo z majhno paleto (da se bo riba pod skorjo enakomerno pekla) in postavimo v pečico.
Manjšo ribo, 0,5 kg, pečemo na 200 stopinjah 20 minut, malo večjo, 0,75 kg, 25 minut, še večjo, 1,3 kg, 35 minut, veliko, 2 kg, 45 minut.
Kuhani krompir malce ohladimo in olupimo. V kozici raztopimo maslo, dodamo olupljeni krompir in potresemo s solnim cvetom.
Pečeno ribo vzamemo iz pečice in z ročajem noža previdno razbijemo solno skorjo. Previdno odstranimo kožo in ribo filiramo. Serviramo jo z maslenim krompirjem in pečenim koromačem s pinjolami.
-
Za nadaljevanje postopka si oglejte še